Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Vi fortsätter bevaka

22 oktober, 2018

I ett mejl till kongressombuden på Lärarförbundets kongress, som startar i morgon, påstår förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand att Journalisten granskat det som händer på Lärarförbundets tidningar för kongressombudens skull. För att det inte ska råda någon tveksamhet kring detta; vi skriver om det som är intressant för journalister och medier.

Det som händer på Lärarförbundets tidningar är av stort intresse för journalister. Omgörningen av tidningarna är oroväckande på många sätt och inte minst för att de nu organisatoriskt är underställda kommunikationsavdelningen, journalister ska sitta intill kommunikatörer i öppna landskap och uppdraget att granska förbundet är borttaget.

Att fackförbundens medlemstidningar är självständiga är en viktig beståndsdel i vår demokrati och självständiga tidningar bör även Lärarförbundets medlemmar få.

Men självklart publiceras granskningen när den är nyhetsmässigt mest intressant, nämligen innan Lärarförbundets kongress, då framtiden för lärarnas tidningar tas upp.

Johanna Jaara Åstrand påstår sedan i sitt mejl att vi har felaktigheter i texten och exemplifierar det med två uttalanden som Annica Grimlund, tidigare tidningschef för Lärarförbundets tidningar, gör i tidningen. Därefter konstaterar Johanna Jaara Åstrand att andra personer i texten motsäger Annica Grimlunds påståenden.

Berättelsen om förändringen av tidningarna bärs till stor del av Annica Grimlund. Det betyder inte att hon står oemotsagd, eller att hon ensam kritiserar förändringen. Vi har pratat med en stor mängd personer i reportaget och också visat exakt vad som hänt med policy, organisation etc. Vi har, som många gånger tidigare, även bett om kommentarer från Johanna Jaara Åstrand själv, men som vanligt svarar hon inte på frågor.

I sitt mejl till kongressombuden påstår hon att hon visst ställer upp för journalister och ger som exempel sin egen blogg (!) och en artikel i Lärarnas Tidning. Det är naturligtvis i sig upprörande att en förbundsordförande för ett stort TCO-förbund inte låter sig intervjuas när det handlar om beslut som förbundet fattat, men det har jag avhandlat tidigare här.

I morgon börjar Lärarförbundets kongress. På torsdag väntas kongressen fatta beslut om de 18 motioner som inkommit rörande tidningarna.

Journalisten kommer att fortsätta bevaka vad som händer på Lärarnas tidningar.  

Fotnot: Här kan du läsa Johanna Jaara Åstrands mejl, samt ett av ombudens reaktioner på det.

Fotnot 2: I dag svarar Johanna Jaara Åstrand på frågor om vår artikel i Arbetsvärlden.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Annica Grimlund mån, 2018-10-22 22:50

Till Journalisten
Kommentar till Johanna Jaara Åstrand

Jag vill bemöta några av Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrands påståenden vilka hon har skickat ut per mail till förbundets kongressombud och intervjun med henne i Arbetsvärlden.

Johanna Jaara Åstrand påstår att den process som har skett på Lärarförbundets tidningsavdelning bara är min personliga upplevelse. Det är inte sant. Det kan man se om man studerar Unionens och Journalistklubbens aktiviteter och skrivelser till ledning och förbundsstyrelse det senaste året. Man ser också tydliga tecken på att något är fel om man skulle studera hur antalet sjukskrivningar har ökat markant sedan i höstas och fortsatt nu efter nyår.

Svar till Johanna Jaaras Åstrans påstående 1:
Att en förbundsordförande för Sveriges tredje största fackförbund i ett mail till förbundets kongressledmöter påstår att en före detta anställd ljuger är minst sagt uppseendeväckande. Vid ett möte 24 januari, fick jag erbjudandet – av organisationsschef Anneth Caprali, närvarande var även kanslichef Sixten Frixon och Unionens representant Kristina Hovlid – ett års lön ”om jag lade locket på” och inte pratade med media om min kritik gällande att ta bort tidningarnas granskade uppdrag. Jag tackade nej, via telefon och sms, till erbjudandet med en motivering varför, bland annat för att jag just värnade om öppenhet och att erbjudandet gick helt emot min etiska kompass. Jag undrade också vad medlemmarna skulle säga om de fick veta att ca 1 miljon kronor av deras pengar gick till att köpa en chefs tystnad. Ingen av de tre som fick sms:et svarade då att jag på något sätt skulle ha missförstått erbjudandet.

Svar till Johanna Jaaras Åstrans påstående 2:
När det gäller det granskande uppdraget så hävdar Joahanna Jaara Åstrand att det inte innebär ett förbud för tidningarna att granska förbundet, men att de i första hand ska granska skolsverige. Det sistnämnda har tidningarna alltid haft och det har jag ägnat de senaste 17 åren åt. Vi journalister har även alltid känt oss förenade av tanken att det vi gör är kvalitetsjournalistik. För dessa två påståenden behövdes alltså ingen av de förändringar som nu har gjorts i det redaktionella programmet. Johanna Jaara Åstrand verkar också tro att revisorer och journalister har samma uppdrag, vilket ju är helt fel.
Jag har ännu inte hört en enda vettig anledning till varför det granskande uppdraget är borttaget. När jakten på medlemmar står i vägen för den fackliga ideologin händer det som nu sker på Lärarförbundet.

Svar till Johanna Jaaras Åstrans påstående 3:
Johanna Jaara Åstrand var kränkt och förbannad över att Lärarnas tidning skrev om hennes ställningstagande då nätverket #vistarinteut hade krav på amnesti för de ensamkommande flyktingbarnen. Det vet hela ledningsgruppen som befann sig i ett och samma rum vid ett extrainkallat möte. Johanna Jaara Åstrand vill inte jämföras med Lärarnas riksförbund som i detta fall hade tagit ett positivt beslut för amnesti. Lärarförbundet framstod negativt på Facebook. Så visst har hon en personlig agenda, beslutet kanske inte var så väl förankrat.

Johanna Jaara Åstrands tillgänglighet i media talar sitt eget språk. Men detsamma gäller tyvärr även hela förbundsstyrelsen. Allt jag nu har berättat för tidningen Journalisten har jag per mail påtalat förbundsstyrelsen utan att få en enda nyfiken fråga tillbaka. Jag har bland annat informerat om erbjudandet angående mitt avgångsvederlag och hotet att förändra journalisternas befattningar, om befattningen stod i vägen för den nya organisationen.

Det är inte sant att tidningarna kostar förbundet 70 miljoner kronor. Redan då konsulterna från Reformklubben, hösten 2017, presenterade sina siffror protesterade jag och mina kollegor mot att de gjorde sken av att tidningarna kostar förbundet 70 miljoner kronor. Alla medlemmar som har en nischad ämnestidning betalar den ur egen ficka, med en så kallad ”tidningsavgift” utöver medlemsavgiften. Tidningarna kostar alltså förbundet ca 35 miljoner kronor om året som tas från kongressbudgeten.

När Johanna Jaara Åstrand i sitt mail till kongressen ger sken av att medlemmar säger upp sina prenumerationer är sanningen den att är att när medlemsantalet går ner, sjunker av naturliga skäl även antalet som har en tidning.
En undersökning 2016 visade – även om siffrorna antagligen är högre i dag, tvärt emot vad Johanna Jaara Åstrand påstår – att det var mellan 6 – 25 procent av Lärarförbundets medlemmar som ville läsa tidningen digitalt. En stor majoritet av lärarna som har nischade ämnestidningar vill läsa i pappersform och många sparar tidningen som referensmaterial.
Förändringarna i det redaktionella programmet har inget med den digitala utvecklingen att göra, uppdraget att granska gällde även den digitala publiceringen.

Slutligen vill jag poängtera att jag inte avgick för vad jag personligen upplevde det senaste året. Jag avgick för att jag protesterade mot att tidningarnas uppdrag att granska förbundets inre och yttre liv ströks utan att ta det till en kongress. Lärare och journalister har ett samhälls- och demokratiansvar som förenar oss. Vi är demokratins bärare i ett samhälle som behöver oss mer än på mycket länge. Ord gör skillnad och vi måste alla värna om dem. Jag hoppas att Lärarförbundets kongress röstar för ett demokratiskt och transparent förbund som värnar yttrandefrihet och respekterar journalisterna profession precis som lärare vill bli respekterade i sin profession.
Annica Grimlund
Fd chef för Lärarförbundets tidningsavdelning.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies