Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Faran med en förbundsordförande som flyr frågor

4 juli, 2018

Kanske blir skillnaden mellan kommunikation och journalistik inte tydligare än i det TV-inslag som Journalisten just publicerat.

Vi har i månader sökt Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand för att få svar på relevanta och viktiga frågor rörande Lärarförbundets tidningar. Det har funnits stor oro för att tidningarnas självständiga roll är på väg att urholkas. Kritiken mot den omstrukturering förbundet gjort av tidningsavdelningen har varit hård.

Men hon har inte velat svara på våra frågor, inte ställt upp på någon intervju.

När vi såg att hon skulle vara i Almedalen och delta i seminarier så ville vi göra ett nytt försök.

Men Johanna Jaara Åstrand tycker att hon har sagt det hon vill och är inte intresserad av att svara på ansvarsutkrävande frågor.

Förändringarna på Lärarnas tidningar är omfattande. Redaktionen har flera gånger uttryckt oro över dess framtida roll och uttryckt oro kring självständigheten. Den tidigare tidningschefen Annika Grimlund har kallat förbundets metoder i förändringen för både odemokratiska och antifackliga.

Förbundet har i sin policy tagit bort uppdraget att granska förbundet, man låter redaktionen bli underordnad kommunikationsavdelningen och har nu också tillsatt en kommunikatör som chef över tidningsavdelningen.

Med det beteende som Lärarförbundets ordförande bemöter Journalistens team blir oron över Lärarförbundets tidningars framtid ännu mer berättigad. Vi har här en ordförande i en demokratisk organisation som vägrar svara på relevanta frågor om sin tidningsavdelning. Dessutom kontaktar hon Journalistförbundets ordförande i tron att han skulle ha inflytande över hur vi sköter vårt arbete.

Det verkar som om Lärarförbundets främsta representant inte alls har förstått vikten av oberoende journalistik i en demokrati. Och det är det verkligt oroande i sammanhanget.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies