Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Låt inte paniken ta över

25 november, 2020

Den 7 november drabbades jag av covid-19. En mild variant, som ändå innebar nio dagar med 40 graders feber. Därefter återhämtning och jag är väl inte helt bra än.

Det är ju ingen nyhet att människor dagligen får covid-19, vi lever i en pandemi och många kommer att drabbas. Jag känner tacksamhet över att jag inte blev så sjuk och att jag inte behövde belasta sjukvården.

Vi har just nu tuffare restriktioner än vi haft tidigare. Sammankomster begränsas till åtta personer. Det är en långtgående inskränkning av våra medborgliga rättigheter. Vi får inte demonstrera mot orättvisor eller knappt ens manifestera. För inte så länge sedan stod vi ett gäng utanför kinesiska ambassaden för att kräva den svenska förläggaren Gui Minhais frigivning. Manifestationen var coronasäkrad enligt de regler som gällde, vi var ett tjugotal personer utspridda runt en sten på Gärdet, mittemot ambassaden, där vi upprepade våra krav mot Kina.

Nu skulle vi inte fått vara där, polisen skulle ha hindrat oss i stället för som då – skyddat oss.

Många röster har hörts under hela pandemin om att vi borde stänga ner mer. Jag förstår paniken som den här sjukdomen ger. Men vi måste först och främst ta ansvar för varandra och oss själva. Om staten ska få långtgående möjligheter att inskränka vår frihet måste det ske i proportion till nyttan och det är inget som ska ske lättvindigt.

Under hösten har det varit uppenbart att det finns personer, grupper, som har svårt med ansvaret. Det är också i mångt och mycket grupper som är svårare att nå med traditionella medier.

Och där är en uppgift vi måste hitta en lösning på. Vad kan vi göra för att nå ut, inte med budskap, utan journalistik kring sjukdomen och om vad vi själva kan göra för att förhindra den?

***

Det är en konstig tid på många sätt just nu. I USA har vi en president som vägrar erkänna sig besegrad, som om det vore en diktatur, i EU vägrar Ungern och Polen att acceptera demokratiparagrafen i långtidsbudgeten och i Sverige kan en ledarskribent håna journalister och sedan känna sig kränkt när hon blir kritiserad.

Carolin Dahlmans beteende kanske inte är det allvarligaste tecknet på att demokratin är attackerad, men är ändå ett av de underligare.

I en traditionell, bra lokaltidning, Kristianstadsbladet, säger hon i en ledare: ”Svensk journalistik tenderar ofta att vara rätt kass helt enkelt, och det gäller både SVT och andra kanaler, både storstads- och småstadstidningar, radio och nätet. Om reportrarna är lata, sönderarbetade eller bara inkompetenta är svårt att säga – säkert är det lite av varje. Men illa är det oavsett.”

När jag kommenterar attacken, (Journalisten, nr 12) svarar hon att det inte var en attack utan att hon framför seriös kritik. Men allvarligt; det krävs väl lite mer än att kalla journalister för kassa och inkompetenta för att man ska bli tagen på allvar?

Nåja, en debatt betyder att man tycker olika och det gör Carolin Dahlman och jag. Hon menar i sitt senaste inlägg att jag är högmodig och självgod. Och det får man väl tacka för? Det måste väl ändå vara en nivå upp från lat och inkompetent?

Carolin Dahlman lämnar snart Kristianstadsbladet för att enligt uppgift ansluta sig till en högersajt med hemliga finansiärer.

Journalister är fantastiska yrkespersoner. De gräver, granskar, informerar och gör sin publik både klokare och bättre. Tack vare journalistik kan vi diskutera olika uppfattningar med fakta som bas.

 

STICK

Regeringen måste hålla sitt löfte
Producentansvaret för returpapper får inte ligga på tidningar och tidskrifter. De 465 miljoner kronor som detta skulle kosta skulle bli nådastöten för många. Isabella Lövin samt kultur- och demokratiminister Amanda Lind har tidigare lovat att kostnaden för returpappersinsamlingen inte ska drabba journalistiken. Detta löfte måste regeringen hålla menar kvällstidningarnas chefredaktörer i en debattartikel. Jag instämmer.


Gräv hyllas av forskare
Svenska mediers satsning på grävande journalistik hyllas i en kommande internationell forskningsrapport, berättar Forskning och Framsteg. I många länder har annonsraset lett till färre granskningar. I Sverige har man i stället valt att genom fördjupande journalistik ta mer betalt av läsarna.

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.

Inlagt av Pia k fre, 2020-11-27 00:15

Coola ner! Bra journalistik kommer ALLTID vara efterfrågad. Och de flesta människor vill inte själva vara journalister, utan har behov av att ta del av det journalister förmedlar.

Det verkar dock som vi nu lever i någon slags övergångstid. Det är tröttsamt läsa så mycket floskler och pajkastning. Det är strukturomvandling och mycket oro.

Journalistiken är under förvandling på många sätt. Hittar nya former. Och frågor ställs. Bör vi verkligen ha kvar ett så pass omfattande public service, är ett exempel på frågor i tiden.

Kanske får vi böjbart material på våra ”läsplattor” i framtiden, så att de blir modernare varianter av våra nuvarande upplageminskande papperstidningar.

Det kan vara smärtsamt med förändringar. Men tänk om detta ledare till bra nyheter som vi inte kanske inte ens kan föreställa oss idag.

Inlagt av Helena Giertta mån, 2020-11-30 11:04

Tack för din kommentar, du har förstås rätt. Allting kan alltid bli bättre.

Inlagt av Maja L mån, 2020-11-30 18:23

Först och främst, krya på dig till ledarskribenten. Att drabbas av Corona är inte riktigt ”research” som en önskar någon journalist.

Sedan önskar jag också att det blir mindre defensivt läge. Journalistik och journalister behövs definitivt och det är bra att kunna ta till sig kritik. Kanske läsa synpunkterna från Dahlberg igen senare och reflektera mera.

Inlagt av Helena Giertta tis, 2020-12-01 16:49

Hej och tack för din omtanke. Jag tar till mig av din uppmaning.

Inlagt av Urban Önell tors, 2020-12-03 10:39

Det är viktigare än någonsin att mediernas trovärdighet mot alla osakliga påhopp och misstänkliggöranden. Om den trovärdigheten går förlorad kan vi inte heller tala om en fungerande demokrati. Helena Giertta försvarar vår profession,inte bara i denna ledartext, utan även på många andra sätt. Exempelvis genom att stå upp för Gui Minhai och Dawitt Isaak. Något hon inte bara visat i ord utan också i praktisk handling genom att demonstrera utanför Kinas ambassad. Mycket bra och angelägen ledare. Urban Önell

Inlagt av Gunilla G sön, 2020-12-06 23:06

Jag förstår inte folk som klarar sig utan tidning. Jag prenumererar på tre dagstidningar, två rikstidningar och en lokaltidning.

Papperspress är oslagbar och det är viktigare än någonsin att hålla sig informerad via professionell fri och demokratisk journalistik i dessa tider av så mycket fake News och annan lögnspridning.

Inlagt av Helena Giertta tis, 2020-12-08 14:51

Tack för fint beröm, Urban.

 

 

Inlagt av Greger H sön, 2020-12-13 23:21

Önskar chefredaktören att hälsan snabbt återvinns, och att vi alla snart slipper denna hemska corona-epidemic.

Nu blev chefredaktören omskriven i alternativ media. Sedan vet inte jag hur siffrorna för lågt förtroende räknats ut - är det ”bara” traditionell media som ingått i undersökningen eller även så kallad alternativ?

Om det stämmer att det är så låga förtroendesiffror bör då journalister reflektera över hur de skött sig? Eller har journalister levererat som de ska medan vanligt folk är missnöjda gnällspikar?

Anledningen till att jag personligen läser alternativ media jämsides med den traditionella är att jag anser det behövs för att få en mer heltäckande bild av samhället jag lever i. Men jag måste också då fundera: har alternativ media vuxit fram för att traditionell media lämnat Walk-over? Om många journalister bor på hippa (?!?) Söder i Stockholm, hur mycket vet de då om livet i landets mer betongiga förortsområden och utsatta områden i inlandet?

Citerar:

”Allmänheten har lägre förtroende för journalister än för andra yrkesgrupper. Endast 24 procent i befolkningen kände förtroende för yrkeskåren.

Branschtidningen Journalisten har svårt att acceptera ringaktningen av denna yrkesgrupp vars centrala kvalitet är att vinna läsarnas/ tittarnas förtroende.

Chefredaktörens bedömning är att den kritiska inställningen måste vara ett missförstånd: ”Kanske kan siffrorna förklaras av ett mätfel i undersökningarna”.

(Slut på citat).

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies