Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Glöm inte det goda

De stora journalistpriserna påminner oss om det goda i vårt arbete, men också om hur det kan vara utan fri press- och yttrandefrihet.

87 journalister har dödats ( 2007) för att de i sitt yrke sökt sanningen.

En svensk medborgare, Dawit Isaak, har i år varit fängslad i sju år i eritreanskt fängelse. Hans bror Essayas Isaak berättade under utdelningen av Stora journalistpriset att Dawit Isaaks hälsa blivit sämre. Och uppmanade oss att fortsätta bevakningen av honom: ”Fortsätt skriv, det kan vara uppmärksamheten i världen som gör att han fortfarande lever”, sade han.

Pristagaren Karen Söderberg påminde om betydelsen av bra journalistik i sitt tacktal. Hon berättade om en åttaårig flicka i Jemen som tvingats in i ett våldsamt äktenskap fyllt med övergrepp. Hon fick till slut rätt att skilja sig och firade det tillsammans med sina nallar. Men det fina i historien är att fler flickebarn sedan dess vågat kräva skilsmässa, sedan de via Yemen Times fått veta att det går.

Medier har kanske sin viktigaste funktion där, även i en demokrati, att visa att det går att få rätt. Läkaren Björn Bragée är alldeles lyrisk över hur medierna fungerar i Sverige. Sedan han larmat om den dåliga städningen på sjukhusen har det satt fart. Bilden när han drar av ett dammlager från draperiställningen lär bli en klassiker.

Det är lätt att glömma det goda inom journalistiken. Vi är mest vana vid gnäll och skäll och påpekanden om alla brister vi gör.

***

Spelreglerna ger oss verktyg att förhålla oss till det vi rapporterar.
Nästan alltid räcker de. När det gäller hur vi ska förhålla oss till invandring eller personer med annan etnisk bakgrund än den rent svenska är det oftast också helt självklart.

I reglerna står: ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”

Det är lätt att inte skriva ut etnicitet när det saknas betydelse och i de allra flesta fall är det så. Det svåra är i de lägen när vi inte är säkra på att det är betydelselöst.

Många journalister tycker att frågan är jobbig. Man vill göra rätt, inte spä på främlingsfientlighet eller uppfattas som främlingsfientlig. Samtidigt är attacken från de främlingsfientliga grupperna allt hårdare när de påstår att journalister mörklägger aspekter som kan vara negativa kring invandring.

Är det sant att vi mörklägger?

Förmodligen inte, men det är något i själva frågan som skapar irritation, osäkerhet och ilska. Jag blev nyligen intervjuad i Godmorgon, världen! i Sveriges Radio med anledning av en enkät som vi skickat ut tillsammans med Quick Response till nyhetsjournalister i förbundet.

Radioreportern tyckte att frågan om hur man ska rapportera kring invandring var svår och ville prata om varför. Det vill vi också. Extra aktuellt blir det mot bakgrund av moderaternas förslag till kontrakt för invandrare.  

Vårt grundsyfte med enkäten är att se om och i så fall varför journalister underrapporterar om eventuellt negativa aspekter av invandring. Vi vill också veta om journalister känner sig pressade att rapportera om negativa nyheter. Enkäten ska förhoppningsvis ge en fingervisning om hur det ligger till.

Yrkesreglerna är en god hjälp, men utan att diskutera vidare så kan osäkerheten om hur vi ska göra öka, och de främlingsfientliga krafterna därmed vinna mark.

 

Vill inte granskas

I snart sju år har Bo Wanngård och redaktionen gjort lokal-TV i Sollentuna på kommunens uppdrag. De har varit självständiga och oberoende i sin bevakning. Men inte nu längre. Om Bo vill vara kvar så måste han sluta att granska kommunen. Varför ska kommunen finansiera en TV-kanal som kritiserar? undrar kommunikationschefen i Sollentuna retoriskt. Jo, för att demokrati kräver öppenhet och att det gynnar oss alla. Även Sollentuna. HG

 

Bra jobbat

I snart sju år har Bo Wanngård och redaktionen gjort lokal-TV i Sollentuna på kommunens uppdrag. De har varit självständiga och oberoende i sin bevakning. Men inte nu längre. Om Bo vill vara kvar så måste han sluta att granska kommunen. Varför ska kommunen finansiera en TV-kanal som kritiserar? undrar kommunikationschefen i Sollentuna retoriskt. Jo, för att demokrati kräver öppenhet och att det gynnar oss alla. Även Sollentuna. HG

 

Lösning på gång?

Sedan Svensk Kassaservice lagt ner sin service, så har Journalistförbundet inte längre någon kanal för att lämna ut presskort. Det har inneburit att medlemmar fått åka till förbundets kansli i Stockholm för att få sitt leg. Varken banker eller Posten är intresserad av att ta över hanteringen. Nu gör man en tillfällig lösning genom att ge distrikten möjlighet at lämna ut id-korten. Kanske det nya året kan ge en lösning? HG
 

Fler avsnitt