Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Dags att göra rätt

8 maj, 2013

När en kompis skulle läsa Svenska Dagbladet digitalt på landet, medan papperstidningen var kvar inne i staden, fungerade det inte. När jag, för tredje gången, försöker få tillgång till min digitala Dagens Nyheter går jag bet.

Liknande problem har funnits hos vår egen app. Och varför finns inte SVTs kanalutbud tillgängligt för Windowstelefoner?
Journalistik sprids på ett nytt sätt, bredare, vildare, mer. Det inger både framtidstro och hopp. Intresset för det vi gör är stort.  Desto mer irriterande är det när betalsystemen inte hänger med.

De tekniska hindren är störande, men är förhoppningsvis bara barnsjukdomar. Det är nog inte oviljan att betala så mycket som krånglet att kunna betala, som hindrar ungas läsande av journalistik.
Folk vill vara med, veta vad som händer och vad som är viktigt.
Tekniken utvecklas, läsar-, tittar- och lyssnarvanor ändras.  Journalistik är till sin natur teknikoberoende, däremot är den och kommer alltid vara konsumentberoende. Om den inte når fram så fyller den inte sin funktion.
Det vet alla. Inte minst vi som arbetat på lokaltidningar: aldrig blir det sådana folkstormar som när tidningen av någon anledning inte delas ut.
Man behöver inte vara dödgrävarpessimist för att se att branschen just nu inte mår så himla bra. Uppsägningarna, nu senast halva redaktionen på Östran, såväl inom lokalpressen som inom storstadspressen är allvarliga. Och hur länge kommer public service klara sig utan uppsägningar i sina kroniska sparpaket? Och på TV4, vad händer när reklamintäkterna minskar?

Medierna måste göra rätt och det är tveksamt om de gör det just nu. Rätt är inte att i panik säga upp de journalister som ska ge det innehåll som konsumenterna förväntas vara, och är, beredda att betala för.
Jag önskar att paniken kunde ersättas med publicistiska visioner och ekonomisk uthållighet. Att sätta sig med de anställda och vara kreativa tillsammans vore en bättre väg. Vad är möjligt, vad kan vi göra, hur kan vi lösa det här?

X X X

Det finns ett starkt sug efter berättelser och efter verklighetsbeskrivningar. Kanske är jag humorlös, men när Vaken med P3 och Vakna med NRJ fejkar intervjuer med en arg ”vanlig” människa respektive ett lyckligt Justin Bieberfan (som sedan luras) kannibaliserar man på detta och riskerar att undergräva förtroendet för journalistik. Nog finns det både arga människor och Bieberfans som är på riktigt.  De hade varit intressantare att lyssna på.
 

LEDARSTICK

CARL BILDT RINGDE SJÄLV

Visst är det folkligt och bra att vår utrikesminister Carl Bildt själv ringer upp Ring P1 den 6 maj för att ge sin syn på kärnvapen. Och Alexandra Pascalidou ställer bra frågor.
Men om han gör det i stället för att svara på frågor från den specialinsatta reportern på Ekot, som bett om en intervju, så är det ett illavarslande tecken.
Det vore i så fall inte första gången regeringsföreträdare beter sig så. Minns Saudiaffären där de mest insatta reportrarna nekades intervju och minns hur Annie Lööfs kansli lämnade handlingar till Ekot i stället för till Aftonbladet som begärt ut dem. Regeringen måste låta sig intervjuas även av dem som kan ämnet, annars urholkas demokratin.
 

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rollo fre, 2013-05-10 21:42

Helena Giertta undrar om hon är humorlös. Det tycker jag inte hon behöver befara. Det räcker att läsa denna ledare där hon gör ännu några krumbukter i konsten att blunda för elefanten i rummet för att konstatera motsatsen.
Giertta har tidigare visat prov på en total blind- och dövhet för den kanske främsta orsaken till mediekrisen - konsumenternas bristande förtroende för dagens journalister. Hon t o m ifrågasatte resultatet hos medieforskare Stridhs avslöjande undersökning.
Nu är det brister i ny teknik som är boven till att framför allt ungdomarna vänder traditionell media ryggen. Att denna trend var tydlig redan för tre decennier sedan väljer hon att bortse från.
Däremot är jag helt överens med Gierttas avrundning om att det finns ett starkt sug efter berättelser och verklighetsbeskrivningar. Jag skulle vilja säga att i fallet med verklighetsbeskrivningar finns det inte bara ett sug utan en fullkomlig svältföddhet hos mediekonsumenten idag. Så länge Giertta och övriga inom traditionell media vägrar ta detta på fullaste allvar, utan tvärtom genom förnekelse och irrbloss som detta inlägg lämnar hela planhalvan öppen till det största hotet - de snabbt växande alternativa sajterna på nätet - ser framtiden mer än mörk ut för Gierrta och hennes arbetskamrater.
Så varför inte sluta blunda för fakta, det är första steget mot tillfrisknande.

Inlagt av stettiner fre, 2013-05-10 22:11

En som kan sitt ämne och således motverkar urholkningen av demokratin förekommer i det senaste numret av Journalisten. Petter Larsson, mannen som anser att "död åt judarna" och "Heil Hitler" är legitima uttryck för Israelkritik, tycker inte om Expressens intervju med Ingrid Carlqvist. Hoppas bara att Journalistens beslut att i fetstil citera hans åsikt att vanligt folk är för dumma för att förstå vad de läser, tyder på avståndstagande och inte gillande.

Inlagt av Helena Giertta mån, 2013-05-13 10:27

Stettiner, klippet från krönikan är ett klipp från en intressant diskussion. Precis som övrigt på Mediedebattsidan. Jag tar varken avstånd eller ställer mig bakom.

Rollo, unga kommer att i högre grad betala för medieinnehållet om det finns smidigare betalsätt, tror jag. Jag tycker de som finns i dag är klumpiga. Unga konsumerar i hög grad traditionella medier. 40 procent läser till och med papperstidningen. Däremot betalar de i ganska liten utsträckning för innehållet.

Förtroendet är en viktig fråga och för morgonpress och public service ligger det fortfarande högt, lika högt, ja faktiskt högre, än för tio år sedan. Där måste det fortsätta ligga.

Inlagt av arthur lör, 2013-05-18 17:07

Bästa Helena Giertta!
Har Du övervägt möjligheten att framtidens tidningar skulle kunna få sina artiklar gratis? Ett nätverk av "gentlemen correspondents" skulle kunna ersätta de allt färre yrkesjournalisterna. Resultatet borde bli fler, kunnigare och avsevärt bättre skrivna artiklar med infallsvinklar som inte bara präglas av skråtänkande vänster- och miljöpartister i innerstadens mysiga kakelugnsenklaver. Kombinerat med elektronisk distribution skulle produktionen kunna bli så ekonomisk att beroendet av annonsörer minskar.

Är det förresten korrekt att Dagens Nyheter tar lika mycket betalt för en elektronisk prenumeration som för pappersupplagan? Det är i så fall egendomlig eftersom kostnaderna torde vara mindre.

Med vänlig hälsning
Arthur

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies