Vladislav Savic: : Hyckel och tomt snack om saudiska kvinnor

31 januari, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det skulle kanske varit mer relevant om rapporteringen handlat om frågor som berör de här kvinnorna mer påtagligt, som de vardagliga kränkningarna inom familjens slutna värld eller i den offentliga miljön.

Nyheten slog ned som en bomb. Saudierna tillåter inte kvinnor att gå och se på fotboll. En av de svenska förbundskaptenerna hade dessutom klantat sig och sagt att de saudiska kvinnorna kan väl nöja sig med att se landskampen mellan Saudiarabien och Sverige på TV.

Ett chockat Sverige slogs plötsligt av att Saudiarabien är en diktatur där kvinnorna förtrycks.

Några riksdagsledamöter upprördes så till den grad att frågan togs upp i den svenska riksdagen – svensk­­a fotbollslandslaget borde bojkotta matchen. Tidningar och etermedier var under några dagar fyllda med nyheter och heta debattinlägg. Den på senare tid hårt trängda svenska utrikesministern Laila Freivalds utnyttjade tillfället och uppmanade det svenska fotbollförbundet att ta upp frågan om de saudiska kvinnornas rättigheter med sina saudiska motparter.

Men frågan löste sig: en minister vid den svenska ambassaden i Ryad sade att han fått beskedet att saudierna ändrat sig i fråga om det kvinnliga arenaförbudet. Antingen var det en bluff eller också talade saudierna sanning. Kanske kände de sig säkra på att de saudiska kvinnorna knappast var intresserade av matchen.

bryt

När det sedan var dags för match var intresset svalt. Läktarna gapade tomma, några få tusen saudier hade letat sig fram till arenan. Det svenska B-landslaget – utan de stora stjärnorna – lockade inga åskådarmassor.

För att det här inlägget inte ska missförstås så vill jag göra klart att den journalistiska frågan kring den svenske förbundskaptenens kvinnosyn var ett solklart debattämne.

Dessutom anser jag att den saudiska kvinnans situation borde tas upp mycket oftare i de svenska medierna. Frågan är bara om den här fotbollsdebatten verkligen var ett bra exempel. Är just rätten att gå på fotbollsmatcher ett prioriterat ämne för de saudiska kvinnorna?

bryt

Det skulle kanske varit mer relevant om rapporteringen handlat om frågor som berör de här kvinnorna mer påtagligt, som de vardagliga kränkningarna inom familjens slutna värld eller i den offentliga miljön. Det handlar om allt från klädtvång, tillgång till utbildning och arbete, möjligheten att fritt kunna besöka restauranger eller få lov att köra bil eller cykla. För att inte tala om de hårda straffen som utdöms när det gäller så kallade moraliska brott där kvinnorna drabbas hårdast.

Andra ingredienser som saknades i rapporteringen var det uppenbara svenska hyckleriet. Bara två månader tidigare besöktes Sverige av en stor officiell saudisk delegation. Besöket rörde sig om omfattande köp av svenska vapensystem och försvarssamarbete mellan länderna.

Den saudiske prinsen och vice försvarsministern Khaled bin Sultan bin Abdulaziz Al Saud togs emot furstligt av svenska försvarsministern Leni Björklund, riksdagens talman och kung Carl Gustaf.

bryt

Frågan är varför inte Laila Freivalds då tog tillfället i akt att uppmana sin ministerkollega att framföra kritik när det gäller kvinnornas situation i Saudiarabien? Man ska komma ihåg att förtrycket av de saudiska kvinnorna inte är någon direkt nyhet för UDs personal eller den svenska regeringen.

Den frågan borde medierna ha ställt till Laila Freivalds i samband med fotbollsdebatten. Om Laila Freivalds anser att Fotbollförbundet bör ta upp politiska spörsmål med saudierna borde för övrigt samma krav gälla för de svenska företag som handlar med Saudiarabien.

Nej, den saudiska kvinnofotbollsdebatten var inget annat än populistisk journalistik. Analys och saklighet försvinner och ”snackisjournalistiken” vinner mark.

Sedan kommer den mer principiella frågan när det gäller idrott och politik.

Kanske är det bäst att lägga ned den internationella idrottsverksamheten? Brott mot mänskliga rättigheter begås ju överallt. Afrika borde bojkottas, liksom större delen av Asien och OS i Peking 2008 ligger därmed också i farozonen.

utrikesreporter, SR Ekot

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ulf Nordström mån, 2011-12-19 22:18

Över ån efter vatten

Patetiskt också att se ett av indignation, i falsett darrande språkrör uppröras av det faktum att muslimska kvinnor har ett antal inskränkningar i sina mänskliga rättigheter varvid huvuddelen är betydligt mer problematiska än slippa se en fotbollsmatch. Hur mycket av samma glöd har vi hört i debatten när det gäller våra egna 100 000-tals invandrarkvinnors diskriminering och inskränkning av elementära friheter, som att till exempel umgås med svenska ungdomar, få sexualundervisning, få gå ut på stan, på bio, bada, idrotta, se olika TV-program, välja livspartner etc? Inte ett knyst! Fegt och svagt av feministmaffian som endast vågar rya och skrika om helt ”ofarliga saker”, typ svenska mäns hushållsarbete, lika lön, könsneutrala namn och styrelserepresentation, samtidigt som man överger och offrar en hel generation invandrar kvinnor/flickor, som inte har en chans att komma in i samhället på grund av att dom inte får en fair chans att få komma in i detta!

/ Ulf Nordström

Inlagt av Tobias Beidegård mån, 2011-12-19 22:18

Huvudet på spiken!!

Äntligen någon som förstår. Det är vansinne att idrotten, som gör så mycket, även ska agera ambassadör för svenska kvinnorörelsen. Politikerna får tvinga fram en bojkott av företag, som Ericsson, Saab, Bofors med flera, om det ska vara konsekvent.

/ Tobias Beidegård

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies