”Vi hoppas att polisen undersöker Hussains bortgång”
Den svensk-pakistanske redaktören Sajid Hussain fick politisk asyl i Sverige ifjol. I fredags hittade polisen hans döda kropp utanför Uppsala. Vi hoppas att polisen undersöker om Hussains bortgång kan kopplas till hans arbete.
Sajid Hussain är bara en av flera journalister som drabbat. Runt om i världen attackeras journalister för att de gör sitt jobb. De åtalas, fördrivs, hotas och i vissa fall mördas. De bestialiska morden på den svenska journalisten Kim Wall och regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi är ännu färska i våra minnen.
Press- och yttrandefriheten är under mycket högt tryck i världen. Allt fler personer betalar ett högt pris för en regimkritisk artikel, inslag eller bok, eller för ett glödande tal om mänskliga rättigheter.
I dag på FN:s dag för pressfrihet tänker vi också särskilt på den svenske förläggaren Gui Minhai och den svenske journalisten Dawit Isaak.
Göteborgaren Gui Minhai kidnappades i den thailändska semesterorten Pattaya av kinesiska agenter för snart fem år sedan för att ha publicerat regimkritiska böcker på sitt förlag i Hongkong. I februari dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en låtsasdomstol Kina för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”.
Dawit Isaak från Lerum har nu suttit fängslad – utan rättegång – i snart nitton år i Eiraeiro-fängelset, 15 kilometer norr om Eritreas huvudstad Asmara för sin journalistiska verksamhet. Tyvärr har Sveriges utrikesdepartements tysta diplomati inte hjälpt vare sig Dawit Isaak eller Gui Minhai.
Brotten mot yttrandefriheten hejdar sig inte ens nu när coronapandemin sprider sig som en löpeld i hela världen.
Kinesiska kommunistpartiet straffade visselblåsaren och läkaren Li Wenliang i Wuhan, som varnade om existensen av coronaepidemin redan i slutet av 2019. Wenliang fördes till polisstationen och fick reprimander. Först när han avlidit i Covid19 fick han en ursäkt och upprättelse av Kinesiska Kommunistpartiet.
Listan över kinesiska läkare, journalister, bloggare och Youtubers som jagats av Peking-regimen för att de har berättat om problemen och svårigheterna i de kinesiska sjukhusen under corona-epidemien, är lång.
I Turkiet granskar landets inrikesminister Suleyman Soylu dagligen alla inlägg på sociala medier för att sedan be polisen gripa de medborgare som klagat på den undermåliga sjukvården i Turkiet under Corona-epidemien. Inrikesministern Soylu ”stoltserar” titt som tätt med sina framgångar just på sociala medier.
EU-landet Ungerns alltmer despotiske makthavare Victor Orbán använder coronaviruset för att avskaffa yttrandefriheten.
Liknande tendens ser vi i Vita Huset. De dagliga corona-presskonferenserna med USAs president Donald Trump har alltmer förvandlats till uppläxningar av journalister och medieinstitutioner som inte rapporterar ordagrant vad Trump säger eller har en kritisk ansats.
Med andra ord finns all anledning för oss att dagligen kämpa för press- och yttrandefriheten och särskilt påminna om det denna dag. Om vi blundar för farorna kan vi förlora en av våra mest grundläggande rättigheter.
Låt oss stå upp för den hotade pressfriheten varje dag!
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
Kurdo Baksi, författare och debattör
Fotnot: Den här debattartikeln publicerades först i Aftonbladet den 3 maj.