Gå direkt till textinnehållet

Snart är det journalisternas tur att ersättas

Anna Lindberg vill ta bort åtta bild­journalister från NMT Media i Norrköping, Linköping, Västervik och Motala. De skrivande journalisterna, de som en gång börjat som skribenter, ska nu förutom att intervjua och skriva, filma för webben och, som Anna Lindberg uttrycker sig, dessutom ”fota”.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det verkliga skälet är att ägarna vill ha större vinster. Utan att på något sätt förhärliga gamla tider så hade de flesta tidningsägare tankar om varför de gav ut en tidning. Det kunde vara frihandel, arbetarrörelsen, frikyrkan och ibland grumliga ideologier som till exempel Correns 30-tal. Tidningarna har varit duktiga på att göra tidningar med mindre redaktionellt material, mindre personal och högre prenumerationspriser. Det enda som inte nämns är kvalitet i betydelsen högre kvalitet. Dagens ägare påminner alltmer om riskkapitalister i många andra områden.

Vi kan vara säkra på att det kommer nya sparkrav som ska öka vinsterna för ägarna. Bilden blir allt viktigare som ett kommunikationsmedel. Där orden inte räcker till kan bilden förklara, inte minst när vi har allt fler invånare i vårt land som inte har svenska som modersmål. Men det kräver skickliga och medvetna bildjournalister.

Bildjournalister: Försök att få även de skrivande journalisterna att inse allvaret. Snart kommer deras tur att ersättas av billigare arbetskraft! Gå ut i strejk, gå över till andra jobb, börja köra taxi eller bli lärare! De flesta av er är ju smarta och välutbildade.  

Annons Annons

Jag har svårt att tro att de som nu är anställda pressfotografer och nu ska bli frilansande medarbetare hos sina före detta arbetsgivare kommer att få ersättning som följer Journalistförbundets och Bildleverantörernas rekommenderade ersättningar. Låt de som nu drar ner på bildredaktionerna, och som får allt högre löner, försöka göra en tidning. Till sist ett litet råd till de som sköter ”sparkandet”, läs boken 50 år med Correns Bilder.
Rolf Olson
före detta pressfotograf i bland annat Östergötland, Aftonbladet, nyhetsfotograf  på Rapport TV2, TV-producent och författare.

Fler avsnitt
Fler videos