Sanna Hermansson: : Är det lika illa på alla lokala TV4-stationer?

4 april, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

På mindre än ett år har nu totalt sju personer på vår tiomannaredaktion lämnat TV4 Jönköping. De flesta anger som skäl att arbetsvillkoren är usla och lönen för dålig.
Hur har ni det i övriga landet på de lokala TV4-stationerna?

I somras blev jag mamma. När jag börjar jobba igen efter min föräldraledighet kommer dessvärre min arbetsplats att vara en helt annan.

Sedan TV4 genomförde sin omorganisation har nästan hela redaktionen flytt TV4 Jönköping. Den nya organisationen skulle innebära satsningar på de lokala nyheterna men, precis som fackklubben trodde, betydde det mer stress med färre anställda och mycket mer enmansjobb.

På mindre än ett år har nu totalt sju personer på vår tiomannaredaktion lämnat TV4 Jönköping. De flesta anger som skäl att arbetsvillkoren är usla och lönen för dålig.

bryt

De som är kvar letar mer eller mindre aktivt nya jobb. Och efter bara två månader har den första personen ”gått in i väggen” och tvingats sjukskriva sig. Kan detta vara en signal om att besparingarna gått en aning för långt? Att TV4 styrs av pengar är ingen överraskning men vem tar ansvar för människorna och journalistiken? Vi vill bedriva så god journalistik som möjligt men inte till vilket pris som helst.

Just nu arbetar endast två fastanställda på heltid på TV4 Jönköpings redaktion. Fyra personer arbetar deltid, mest på grund av att de är trötta på organisationen. Resten, fler än hälften, är inhoppande vikarier.

Det är uppenbart att organisationen inte längre bär. Vem står för stabilitet och erfarenhet? Och framförallt, vem tar ansvar för människors hälsa?

Det är inga små krav för en inhoppande vikarie som nyss gått ut skolan att uppfylla. Varje vecka tvingas samtliga arbeta efter nya omständigheter och ibland med personer utan någon större erfarenhet om yrket, arbetsplatsen eller bevakningsområdet.

bryt

Jag vet ju hur alla kämpar, inte minst av självbevarelsedrift. Men tyvärr, arbetskamrater, resultatet blir inget vidare. Kvaliteten är märkbart sämre och våra konkurrenter har sprungit ifrån oss rejält. När man som jag är hemma hör man också mer vad andra (läs våra tittare) tycker. Det är dessvärre inga lovord.

Hur har ni det i övriga landet på de lokala TV4-stationerna?

föräldraledig från TV4 Jönköping

Kommentarer

Det finns 10 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Linda Lamme mån, 2011-12-19 22:18

Vi har hållt tyst alldeles för länge.

Det är tragiskt att inte fler “vågar” kommentera denna artikel för jag VET att många har åsikter. När man får mail om tillkallade krismöten pg a är fel av oss att kommentera detta i ett offentligt forum!!! Då har det väl ändå gått för långt?? Varför ska vi som är journalister inte kunna granska vår egen organisation? Jag har jobbat på TV4 Sydost i 8 år så jag har sett folk komma och gå, men aldrig har jag varit med om att så många kollegor våndats så mycket för att gå till jobbet. Jag hoppas att den här debatten inte dör ut, utan att den får folk att öppna upp ögonen för vad som händer på våra lokala stationer.

/ Linda Lamme

Inlagt av Örjan Eriksson mån, 2011-12-19 22:18

Så sant det kokar, det kokar ute i landet!

Jag har jobbat redaktionellt sedan 1995 och varit med om att antal omorganisationer. Jag har aldrig känt sådan oro som jag gör just nu. Och det gör ont att se så många kollegor mår så dåligt. Vi är en s k satelitstation åt TV4 Öst som sänder Nyhetsmorgon. Vi är tio stycken (två fick avsked i Örebro i och med omorganisationen) som jobbar på redaktionen. I princip går alla resurser till Nyhetsmorgon, medans dom lokala nyheterna tar stryk. Det märks framför allt på alla tittarreaktioner. Vart tog alla lokala nyheter vägen? Luften gick ur oss allihop och vi går just nu på reservenergi. Vad händer när den tar slut? Det är även många här, som ser sig om efter annat jobb.

Jag kan bara hoppas att vi kan styra upp kajutan innan vi gör en ordenligt grundstötning. För vi går ganska grunt just nu.

Överallt.

/ Örjan Eriksson

Arbetsmiljöombud/

TV4 Mälardalen

Fotograf/Videreporter/Sändningsteckniker/Redigerare/Grafiker

Inlagt av Jessica mån, 2011-12-19 22:18

Vikarie

Jag är vikarie på TV4 Mälardalen. När jag kom hit innan jul var stämningen väldigt bra. Jag kände mig välkommen och alla var glada och positiva. Nu nästan fem månader senare är det en helt annan arbetsplats. Alla är mer eller mindre slutkörda och känner att det inte spelar någon roll. All kraft går till nyhetssoffan och dom egna nyheterna kommer i andra hand. Det är tråkigt att se.

/ Jessica Linnman

Inlagt av Stefan Hellström mån, 2011-12-19 22:18

Kan inte annat än att instämma!

Vi har väl inte haft lika mycket folk som gått på så kort tid men vi känner av trycket. Speciellt nu när besparingen, delvis(?!?!?), är gjord. Mer krävande sändningar och mer sändningstid med mindre personal är en logik som nog bara ledningen för tv4 kan få att gå ihop. Dessutom en usel lön, för det ansvar man har, i jämförelse med våra konkurrenter. De som vi ser som konkurrenter, men jag tror inte att de känner sig speciellt hotade. Fyra tjänster hos oss ska bort, varav tre är borta. Det märks redan, framförallt på den journalistiska kvaliteten. De visste hur de skulle göra för att ta kål på den lilla kreativitet som fanns kvar.

Och det här som du skriver om att du känner dig ifrån sprungen av konkurrenterna, där kan jag inte annat än att instämma. Det är pinsamt när man träffar andra journalister ute på jobb. Och även tittare som undrar vad det är för “fjutt” sändningar vi gör.

Hade det funnits andra liknande jobb hade inte TV4 Öresund haft många av de nuvarande anställda kvar. Så är känslan när man pratar med folk på jobbet. Och jag själv håller fullständigt med.

Jag ska vara pappledig snart och tycker att det ska bli skönt att slippa jobbet. Det sistnämnda är skrämmande.

/ Stefan Hellström

Inlagt av Stefan Stjerna mån, 2011-12-19 22:18

Känner igen mig…

Jag känner igen mig väl i vad Sanna skriver om “sin” lokalstation. När jag började på TV4-uppland för ungefär 8 år sen så fanns det ett helt annat utrymme för kreativt arbete, man kunde lägga ner tid och kraft för att göra ett bra jobb lite bättre. Nu är det mer så att man får lägga ner all tid och kraft man har på att överhuvudtaget få ihop ett jobb eller en sändning och ingen tid blir kvar till det som gör jobbet roligt, det som gör att man utvecklas i sin yrkesroll. Jag har tagit friår och jobbar som frilansande fotograf nu, det va länge sen jag kände en sån frihet på jobbet som jag gör nu och jag hör ofta från mina gamla kollegor hur saker försämras på TV4-uppland. Tråkigt tycker jag och synd, för det är en viktig del i Nyhetsbevakningen för TV4.

/ Stefan Stjerna

Inlagt av Eva Nilzon mån, 2011-12-19 22:18

Inte bara ett fåtal

Som kontaktperson för journalistklubben på TV4 Sverige får jag ofta samtal från medarbetare runt om på lokalredaktionerna som känner sig osäkra på om dom ska stanna kvar eller söka sig vidare. Många berättar att dom trivs med sina kollegor och vill göra ett bra jobb för tittarna men att dom känner sig allt mer slitna. Debatten vi för nu är viktig, om inte annat för att alla som mår dåligt inser att dom är långt ifrån ensamma. Tillsammans kan vi kanske förbättra läget och då får ju gärna ledningen vara med också. Jag vet att många i ledningen välkomnar medarbetarnas synpunkter, till och med efterfrågar dom, så jag hoppas att fler vänder sig till sin ledning med synpunkterna. Visst är Journalisten bra för debatten, men vill vi förändra något måste vi påverka internt.

Kämpa på!

/ Eva Nilzon

Inlagt av Peter Bressler mån, 2011-12-19 22:18

Svar till Sanna

Hej Sanna,

Vi förstår andemeningen och uppskattar ditt debattinlägg. Det tyder på engagemang för sin arbetsplats. Roligt! Dock har vi som dina arbetsledare en annan synpunkt på hur det verkligen är på TV4 Jönköping. Visst har det varit tufft personalmässigt i samband med TV4s besparingsprogram och omorganisation. På TV4 Jönköping har två tjänster dragits in och vi är nu tio medarbetare. Fyra av de ursprungliga tolv har sen januari förra året valt att lämna jobbet hos oss. Och det finns flera orsaker till det. Dessutom är flera föräldralediga på deltid. Men vi har bra vikarier. Ingen skugga över dem! Men det viktiga är inte siffrorna. Det har hänt mycket under den tid du varit borta. Vi har fått anamma ett nytt sätt att arbeta och nya uppdrag. Det tar tid för en organisation att sätta sig. Nu tar vi hela tiden steg för att det ska bli ännu bättre att jobba på redaktionen. Lönerna kommer bl a att se över i samband med att TV4 Sverige tillsatt en sk rättvisegrupp som ska analysera lönesituationen på stationerna Så välkommen tillbaka till din arbetsplats när du börjar jobba igen efter din mammaledighet. Vi lovar att bygga vidare på den positiva drivkraft och goda stämning som faktiskt finns på TV4 Jönköping. För vi tar ansvar för våra medarbetare hälsa. Nu ska vi framåt och se till att TV4 Jönköping står rustat för verkligheten när koncessionsavtalet upphör 2008.

/ Anna Cassel Blomqvist

redaktionsansvarig, TV4 Jönköping

/ Peter Bressler

redaktionschef, TV4 Jönköping

Inlagt av Victoria Banozic mån, 2011-12-19 22:18

Men hur?

Jag blir ledsen när jag hör hur ni, kollegor kämpar och sliter runt om i Sverige. Och visst känns det tufft just nu. Jag har jobbat i 6 år på TV4 Skaraborg och den ilska och frustration som finns här nu har jag inte upplevt tidigare. Vi här i Skövde har än så länge inga sjukskrivna, tack och lov. Vi kämpar på så gott vi kan för att kunna leverera nyheter med hög kvalité till våra tittare. Men känslor av hopplöshet kan allt som oftast tränga sig på. När vi gjorde en riskanalys förra veckan ville jag som skyddsombud påpeka för ledningen vikten av att fler anställdes på redaktionerna för att vi skulle kunna hålla uppe en hög kvalité och må bättre. Det svar jag fick var att det var så orealistiskt att vi ska få fler journalister till lokal-tv att det inte ens skulle nämnas. När jag just nu berättat för några kollegor att jag skriver ett inlägg här så får jag höra kommentarer som: – Vågar du det? Tänk på konsekvenserna. …och då blir jag riktigt rädd. Så min fråga till dig Eva, till ledningen och alla andra är: Hur ska vi kunna säga vår mening, komma med förslag, kritik och föra en öppen debatt? Vi är ju för 17 rädda?!

/ Victoria Banozic

Inlagt av sofia lundgren mån, 2011-12-19 22:18

Tuffa villkor lokalt

Det är nästan exakt ett år sedan jag slutade på TV4 Jönköping, så jag har alltså inte upplevt omorganisationen. Men även om jag slutade mest för att jag ville lämna Jönköping, var det också för att jobbet blivit allt tuffare. Trots mycket trevliga kollegor var det ett påfrestande tempo och hårda produktionskrav – även jobb som egentligen inte höll måste in för att fylla sändningarna. Övertron på enmansjobb var också en jobbig faktor, och jag kände mig ofta stressad över att kvalitén på det jag presterade inte var så hög som jag ville. På Aftonbladets webb-tv där jag jobbar nu är vi inte heller en stor redaktion, men här saknas kraven på att alla ska kunna göra allt ”“ visst gör vi en del enmansjobb, men vi anställda är mer specialiserade med högre kvalitet som följd. Dessutom har vi betydligt högre löner ”“ jag ligger drygt 8000 högre här än jag gjorde i Jönköping.

/ Sofia Lundgren

Inlagt av Hans Svanberg mån, 2011-12-19 22:18

Lokal-stationerna mot undergång?

I höstas tog TV4:s ledning beslut om ny sändningstid, omorganisation och trimning av lokalstationerna vilket innebar att erfarenhet, kunnande och lojalitet inte längre behövdes. Nu gällde det att få in unga hungriga videoreportrar som kunde springa ett tag i hjulet utan att ställa krav på arbetsgivaren om utbildning och bra arbetsmiljö.

De lokala nyhetsarbetet som tidigare varit ledstjärna fick nu stå tillbaka för en morgonsoffa som kräver en helt annan organisation.

De journalister som varit verksamma inom lokalstationerna behövs inte längre då inriktningen inte längre är nyheterbevakning. Vid TV4 Öst där jag själv varit verksam har 8 redaktionsmedlemmar valt att sluta eller ta tjänstledigt det senaste halvåret. En arbetgivare som inte inser att något är allvarligt fel när över hälften av personalen försvinner borde snarast avveckla sin verksamhet. Nu sänder TV4 Öst nyheter bl.a. producerade av Expressen och det torde väl vara en fingervisning om att TV4 försöker komma ur sitt avtal med staten om lokala stationer.

/ Hans Svanberg

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies