Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
31 augusti, 2023
Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
DEBATT I sin debattartikel kritiserar Henrik Nyqvist oss för det han upplever som ensidig och otillräcklig rapportering om Nato-medlemskapet och dess följder. Det står honom förstås fritt att tycka, och en diskussion om detta välkomnar jag. Sveriges Radio lyfte just mediernas Natobevakning vid ett seminarium i Almedalen tidigare i år*. Men jag håller inte med om hans beskrivning av den bevakning vi har och har haft.
Vi har under hela processen granskat frågan ur många olika vinklar och både i Ekot och i Sveriges Radios övriga utbud har vi ställt relevanta frågor till besluthavare och experter om Nato och vad ett medlemskap betyder. Dessutom har vi låtit lyssnarna själva ställa frågor till beslutsfattare, som till exempel vid det tillfälle som Henrik Nyquist själv nämner i sin artikel, nämligen när statsminister Ulf Kristersson gästade P1 Morgon nyligen. Det var just för att lyfta fram allmänhetens mest aktuella frågor om säkerhetsläget som vi valde det formatet vi gjorde och där lyftes bland annat Nato. Vi har även både granskat och gett utrymme för debatt i Natofrågan i många sammanhang. Några exempel är granskningar av podden Gräns, en specialsändning i Studio Ett med olika experter den 14 april eller för den delen i flera avsnitt av Konflikt som bland annat fokuserat på hur Nato-medlemskapet påverkar vår offentlighetsprincip. Detta är bara några exempel.
Hur den politiska processen genomförs styr inte medierna över, däremot har vi belyst och granskat hur politiken hanterat frågan.
Dessutom är inte denna fråga på något vis färdig. Vi kommer absolut att fortsätta granska de politiska turerna runt medlemskapsprocessen, något annat vore fel. Men vi kommer också att fortsätta granska Nato som organisation och följderna av ett eventuellt medlemskap. Vi gör det på olika sätt och har för närvarande flera reportrar som jobbar med Nato-frågan och medlemskapets betydelse och påverkan på Sverige och det svenska samhället. Det är frågor vi kommer att jobba med under lång tid framöver.
Klas Wolf-Watz
Ekochef, Sveriges Radio
Läs Henrik Nyquists debattinlägg här: ”Public service ställer inte de kritiska frågorna om Nato”
Läs SVTs Michael Kuceras replik här: ”SVTs Natobevakning har hållit mycket hög journalistisk nivå”
är ny chefredaktör för Musikindustrin.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 1 kommentar på sidan.
Kommentera
Klas Wolf-Watz skriver: “Dessutom är inte denna fråga på något vis färdig. Vi kommer absolut att fortsätta granska de politiska turerna runt medlemskapsprocessen, något annat vore fel.”
Det är just detta som är problemet.
* Först berättar media om NATOs fördelar.
* Därefter sitter eliten och journalisterna som fågelholkar och undrar hur stödet bland befolkningen kunde skifta så fort till en majoriteten som är positiva till NATO. Ja, hur kunde det gå till? Enbart och uppenbart var det en påverkanskampanj som media sysslade med under “NATO-debatten” (den debatt som aldrig fördes eftersom kritiska röster inte fick höras).
* Sedan fattar politikerna beslutet.
* Därefter upplyser media om beslutets nackdelar.
Så fungerar statsmedia i helig allians med de kommersiella borgerliga medierna i skendemokratin Sverige. Media står inte upp för demokratin/folkviljan. Media styr den. Och nu släpps den NATO-kritiska opinionsbildning fram i media när den är inte längre är ett hot mot skendemokratin eftersom beslutet redan är fattat. Så nu släpper Klas Wolf-Watz och övriga medieaktörer fram de kritiska rösterna vilket bekräftas av Svenska Freds frekventa medverkan i media först efter Erdogans besked om att Turkiet kommer släppa in Sverige i Nato. Se https://www.svenskafreds.se/upptack/forsvars-och-sakerhetspolitik/svensk...