Gå direkt till textinnehållet

Reality check för Katarina Mazetti

Kära Katarina Mazetti. Det är inte lätt att hålla reda på en massa trista fakta, så självklart har vi förståelse för att du har fått så många saker om bakfoten. Dock brukar det vara en god idé att inte gå ut med sina märkliga påståenden, förrän man kollat upp dem. Låt oss därför hjälpa dig att rätta till dina felaktigheter:

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Reality check för Katarina Mazetti

Kära Katarina Mazetti. Det är inte lätt att hålla reda på en massa trista fakta, så självklart har vi förståelse för att du har fått så många saker om bakfoten. Dock brukar det vara en god idé att inte gå ut med sina märkliga påståenden, förrän man kollat upp dem. Låt oss därför hjälpa dig att rätta till dina felaktigheter:

1. Lars Hedegaard har inte i tv påstått att ”alla muslimer våldtar sina barn”. Faktiskt har han aldrig påstått detta, inte i ens i det samtal som fördes i hans hem och som aldrig var ämnat för publicering. Däremot svarade han på en fråga från den så kallade reportern om vad han tyckte om det faktum att incest och våldtäkter är så vanliga i muslimska familjer.
Därefter skrev han en faktaspäckad bok om de många övergrepp mot kvinnor som utförs i islams namn. Den heter Muhammeds piger och om du klarar att läsa danska föreslår vi att du införskaffar den och lär dig något på kuppen.

2. Vi tycker det är fascinerande att du anser dig vara en bättre kriminaltekniker än danska polisen. Kulhålet, patronhylsan, videofilmen på den flyende gärningsmannen och de många vittnen som sett mannen i den röda postjackan har åtminstone fått danska säkerhetspolisen PET att se mycket allvarligt på mordförsöket mot Lars Hedegaard. Men, men – som man känner sig själv känner man andra. Du kanske själv brukar kraftigt överdriva det du är med om och förutsätter att andra gör detsamma?
3. Honest Press Certificate är inget man kan köpa som bevis på att man är en hederlig journalist. Det är ett certifikat som visar att köparen stödjer Dispatch International som, till skillnad från andra svenska medier, har som mål att bedriva gammaldags, hederlig journalistik. Allt som står i vår tidning är både sant och relevant, vilket man näppeligen kan hävda om DN, Svenskan, Aftonbladet, Expressen och ICA-kuriren. För 2 250 kronor (inte 2 000) kan man köpa ett certifikat att en dag visa upp för barnbarnen – att man var en av dem som var med och återinförde hederlig press i Sverige. Men du kan ta det lugnt, Katarina – även om du skulle vilja, så säljer vi inget till dig.
4. Den danska polisen är allt annat än inkompetent. Tvärtom brukar man kalla den Europas bästa, eftersom de har så hög uppklarningsprocent på begångna brott. Vi vilar tryggt i förvissningen om att de kommer att gripa den unge man som försökte mörda Lars.
5. Du förfasar dig över att Lars Vilks livvaktsskydd kostar tio miljoner kronor om året. Vad föreslår du? Att vi låter islamisterna döda honom? Du påstår sedan att misshandlade kvinnor inte får något skydd. Sanningen är att det under förra mandatperioden satsades en miljard (!) kronor på ”mäns våld mot kvinnor”. Att det är lika vanligt att kvinnor slår män, kan vi glömma just för ögonblicket. Karlar får väl klara sig själva?
6. ”Kvinnor har ingen nätmobb till sitt förfogande”, skriver du. Här måste vi göra dig besviken. Ingrid Carlqvist har blivit utsatt för ett flertal nätmobbar bestående av kvinnor som nästan hatat livet ur henne för att hon haft fräckheten att ta falskanklagade pappor i försvar.
Till sist vill vi ge dig lite fler märkliga nyheter att fundera över, nu när vi tagit ifrån dig ”Den stora konspirationen bakom mordförsöket på Lars Hedegaard”. Vad sägs om månlandningarna – har de verkligen ägt rum? Sköt Olof Palme sig själv? Lever Elvis fortfarande? Snömannen klampar kanske fortfarande omkring i Alperna? Bermudatriangeln sväljer all världens fartyg? Bilderberggruppen styr världen?
Att sprida lögner och obekräftade påståenden omkring sig är både otrevligt och farligt. Faktiskt menar vi att journalisternas hatiska ton mot Lars Hedegaard och de många felaktiga beskrivningarna av honom, kan vara en bidragande orsak till mordförsöket. Kanske hade det falska postbudet fått för sig att Lars Hedegaard var fritt villebråd.

Vi på Dispatch International offrar vår egen säkerhet för att få behålla vårt demokratiska styrelseskick och för alla svenskars rätt att fritt få uttrycka en åsikt – vad gör du? Sprider ondsinta rykten och sitter sedan och lipar över att du blir utsatt för näthat.

Reality check?

 

                                                                            Lars Hedegaard

                             cheferadktör Dispatch International, Danmark

                                                                             Ingrid Carlqvist

                                chefredaktör Dispatch International, Sverige

Läs Katarina Mazettis debattartikel här.

Fler videos
Fler avsnitt