Navid Modiri: : Arbetsmarknadens moment 22

14 december, 2004

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag vill skriva in mig på Arbetsförmedlingen Kultur under den befattning jag anser mig tillhöra. Jag menar inte att vara till besvär. Saken är den att jag vill söka jobb som journalist.

Sätt dig ner och räkna på fingrarna eller använd miniräknare. Sätt dig och addera de antal högskolepoäng du tror att jag har inom journalistik. Du kommer att komma fram till samma resultat som jag. Noll.

Sätt dig ner på samma stol. Addera hur många tidningar jag har skrivit för och hur många frilansuppdrag jag har haft. Jag föreslår att du börjar från 1999 när jag skrev min första krönika i en tidning med lite mindre upplaga till i dag när jag skriver för olika redaktioner på en av Sveriges största morgontidningar. Och det är inte min enda arbetsgivare. Jag är även krönikör på en tidskrift och kulturredaktör på en annan.

Jag menar inte att skryta. Det finns en annan sensmoral i den här berättelsen. Det handlar om vad som är viktigast.

bryt

Enligt Arbetsförmedlingen är jag arbetslös. Deras statistik säger att jag ligger hemma och gör ingenting. Mina stela fingrar, mitt tangentbord och träsmaken i min röv säger helt andra saker. Min väckarklocka, min kaffeskadade mage och min överfulla hårddisk är av annan åsikt. De kan enas om att jag har tusen bollar i luften, skriver, korrekturläser, recenserar, funderar, pratar i telefon och diskuterar med olika redaktörer och kontakter.

Jag kan sätta mig ner och räkna på hur mycket tid jag lagt ner på att fylla i blanketter, vänta i telefonköer där jag fått lyssna på den sämsta hissmusiken och gå fram och tillbaka under öppet hus på Arbetsförmedlingens kontor.

Orsaken är att jag inte kan vara normalt arbetslös som de flesta snälla ungdomar.

Jag vill skriva in mig på Arbetsförmedlingen Kultur under den befattning jag anser mig tillhöra.

Jag menar inte att vara till besvär. Saken är den att jag vill söka jobb som journalist.

Sätt dig ner och försök räkna ut hur jävla jobbiga Arbetsförmedlingen kan vara under ett halvår. Den ekvationen har jag gnisslat tänder och sparkat i väggar på grund av. Enligt vissa regler får jag tydligen inte stå som sökande som journalist. Detta eftersom jag inte har en journalistutbildning eller har kunnat, enligt vissa måttstockar, försörja mig som journalist.

bryt

Notera att detta är sagt efter mitt första år på folkhögskola där jag inte fick studielån utan under ett år betalade varje måltid på bordet, varje resa hem och andra utgifter med arvoden från frilansjobb. Notera att detta är efter att jag under hela hösten levt på mitt skrivande. Notera ett moment 22. Maskin vs människa.

Jag menar inte att vara till besvär men låt oss gå till andra sidan av likamedtecknet. Lösningen.

Att jag skaffar mig längre arbetserfarenhet. Ett fast jobb på en tidning. Eller en projektanställning. Men mitt i lösningen kommer ännu ett problem. Jobb delas inte ut i ren sympati. Du måste ha en journalistutbildning. Får jag inte kalla mig själv journalist fram till dess? Avsäger jag mig rättigheterna trots att jag befinner mig mitt i branschen och sliter lika mycket eller mer än många ”etablerade” journalister.

Jag vill vara till besvär. Jag vill skriva. Och jag tänker göra det med eller utan Arbetsförmedlingens hjälp.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Amina Merete Grut mån, 2011-12-19 22:18

Erkännandet får du på annat sätt!

Av Amina Merete Grut

Hej Navid!

Alltså, vad är det som är så fantastiskt med att tillhöra Kulturarbetsförmedlingen??? Jag har varit arbetslös i jag vet inte hur många omgångar och varenda gång utom nu senaste gången har Kulturarbetsförmedlingen omorganiserat sig och tappat bort mina meriter. Förra gången orkade jag inte hålla på och släpa papper fram och tillbaka utan anmälde mig på vanliga Af och jobbade på med mina strövik utan att bekymra mig. Det enda nyttiga med af kultur är väl att man kan gå på kurs om man inte får jobb? Ditt erkännande som journalist kommer inte heller genom Kulturarbetsförmedlingen, det kommer genom kollegor och arbetsgivare och läsare. Och du verkar ju inte vilja gå på kurs utan jobba. Du kommer säkert att lyckas med det!

Ciao!

Amina Merete Grut

Inlagt av Sten O Andersson mån, 2011-12-19 22:18

Vad är problemet?

Av Sten O Andersson

Vad får dig att tro att Arbetsförmedlingen kan skaffa dig jobb som journalist? Du får nog som andra jaga vikariat. Men lycka till med sökandet, du skriver bra, jag har läst dig på Sourze.

Inlagt av Jörgen Johnsson mån, 2011-12-19 22:18

Ingen a-kassa som frilans

Av Jörgen Johnsson

“Glad borde du också vara för att Arbetsförmedlingen ändå ser dig som arbetslös. För det innebär väl att du har rätt till a-kasseersättning som extra tillskott i kassan? Eller?”

Riktigt så fungerar det inte. Som frilansande skribent/journalist kan du i de flesta fall inte fyllnadsstämpla utöver ditt skrivande. Du räknas som en självständig uppdragstagare (även om du inte har företag) och mister därmed rätten till a-kassa eller får du utbetalningarna indragna. Jag råkade själv ut för detta i somras, trots att jag frågade a-kassan vad som gällde innan jag tog uppdrag. Svaren jag fick var emellertid inte så utförliga som man kan önska. Journalistförbundets a-kassa kan ge dig mer information om vad som gäller. Men räkna inte med att du blir något klokare. För definitionen är minst sagt tvetydig. Mer att läsa här:

http://www.journalisternas-akassa.se/regler_uppdragstagare.asp

Jörgen Johnsson

Inlagt av Annika Hodgson mån, 2011-12-19 22:18

Jag får inte heller…

Av Annika Hodgson

Jag får inte heller skriva in mig som Journalist på Af Kultur, eftersom jag inte har tillräckligt lång arbetslivserfarenhet efter min något för korta (men av SJF fullt godkända) utbildning. Men på den helt vanliga Af får jag – där är de inte så knussliga. Även om de sen snarare pratar om alla “breda” sök jag ska göra istället för att hjälpa mig att faktiskt hitta anställningar jag kan och vill jobba med. Ja, visst är det förödmjukande. (hade det varit mindre förödmjukande hos Af Kultur…?)

Värre tycker jag är att jag inte får vara journalist hos Jorunalistförbundet heller. Trots att jag gått journalistutbildning. För jag har ju gubevars ingen anställning som journalist. Inte ens frilansuppdrag har jag lyckats skaffa mig. Jag vet inte, men är SJF det enda förbund som INTE vill ha medlemmar?!

Jag ligger inte på soffan. Jag skriver – hundratals brev till potentiella arbetsgivare till exempel. Försöker nätverka, som man ju ska. Klickar mig fram på alla jobbsökarsidor som finns. Förtvivlar. Att vilja skriva, att vilja vara journalist, är tyvärr inte samma som att faktiskt få vara det.

Annika Hodgson

Inlagt av Torill Fagervik mån, 2011-12-19 22:18

Alla hamnar i samma pott

Av Torill Fagervik

Navid, trevligt att du lyckas försörja dig på det du gör. Verkligen. Det tycker jag du ska vara glad för. Glad borde du också vara för att Arbetsförmedlingen ändå ser dig som arbetslös. För det innebär väl att du har rätt till a-kasseersättning som extra tillskott i kassan? Eller? Visserligen i utbyte mot att underkastas AF´s förödmjukande behandling, men ändå. Jo, jag vet, de möter ens försiktiga påpekanden om vilken yrkesgrupp man tillhör med en fnysning. ”Du ska söka brett”, säger de och låter en förstå att här förhäver man sig inte minsann. Men ”“ inse att AF är där som en kontrollmyndighet, inget annat. De ska följa direktiven uppifrån och det gör de. Det där med jobbsökeriet, det klarar du helt tydligt bättre själv.

Sen är det ju förstås frivilligt att anmäla sig som arbetssökande. Kan du försörja dig som journalist så fortsätt med det. Det ekonomiska skyddsnätet som staten erbjuder har ändå blivit så stormaskigt att minsta lilla nysning får en att ramla genom. Men du, tänk gärna om när det gäller andra arbetslösa. Det är inte bara snälla ungdomar som ”ligger hemma på soffan och gör ingenting”. Det är människor som gör precis detsamma som du: Lyssnar på taskig hissmusik i telefonen, tänker, skriver och är väldigt mycket till besvär.

Lycka till vidare!

Torill Fagervik

Inlagt av Helena Leijd mån, 2011-12-19 22:18

Moment 22

Av Helena Leijd

Lever de flesta individer i detta samhälle med, du är inte ensam.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies