Maria Küchen: : Verkligheten finns inte i morgontidningarna

11 april, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I stället kan vi i den kultiverade medelklassen fortsätta att tro att hela sanningen och inget annat än sanningen står i morgontidningen, som i själva verket utan att vi märker det sakta förvandlas från nyhetsmedium till insmickrande målgruppsanpassat livsstilsmagasin. Vi kan fortsätta att förfasa oss över kvällspressens snaskande i mord, våldtäkter och andra otrevligheter.

De flesta jag känner verkar utanför medievärlden. Vissa av dem – de mest kultiverade – läser bara morgontidningar. Kvällspress tar de inte i med tång. Men vilken verklighetsbild förmedlar deras husorgan?

Svenska Dagbladet har två dagar i rad lyft fram som förstasidesnyhet att George Bush jr hade en förfader i Sillerud i Värmland – något som enligt SvD har ”slagit ner som en bomb” och ”chockat” bygden. Denna rapportering kränker ingen utom läsaren. Man undrar ju om man läser en medieprodukt för normalbegåvade vuxna?

bryt

En medieprodukt för normalbegåvade vuxna hade kanske i stället lyckats förmedla vad jag till min oerhörda sorg, tack vare kvällspressen, fått veta om våldtäkterna i Umeå – generella och specifika insikter som jag inte till något pris skulle vilja vara utan. Men utan snaskiga löpsedlar.

De exklusiva morgontidningsläsare jag känner hade inget grepp om vidden av denna mänskliga katastrof förrän jag förmedlade fakta till dem utan att de själva behövde sänka sig till att läsa ond kvällspress. Det slog ner som en bomb. De är chockade.

De hade ingen aning om vilka sår som polisens förundersökning tillfogar den misstänktes anhöriga. Deras bild av den misstänkte gärningsmannen var felaktig och demoniserande medan bilden av hans gärningar var naivt idyllisk, och de betraktade gripandet som en glad nyhet. För mig kändes det som om de hade läst något slags tidning anpassad för barn som inte får skrämmas upp, som måste invaggas i den trygga tron att allt ont sker långt från deras egen värld.

bryt

Seriös press för normalbegåvade vuxna skulle ställa dem inför faktum – verkligheten är HÄR, den händer NU, den händer OSS – så att det inte gick att värja sig. Seriös press för vuxna skulle göra ont att läsa och förvirra genom självrannsakande öppenhet: ”Vad vi förmedlar är ingen objektiv sanning. Det är rapporter om ett subjektivt urval händelser ur det virvlande motsägelsefulla flöde som verkligheten är.”

Seriös press för vuxna finns, om man frågar mig, inte i Sverige.

bryt

I stället kan vi i den kultiverade medelklassen – om vi är bekväma – fortsätta att tro att hela sanningen och inget annat än sanningen står i morgontidningen, som i själva verket utan att vi märker det sakta förvandlas från nyhetsmedium till insmickrande målgruppsanpassat livsstilsmagasin. Vi kan fortsätta att förfasa oss över kvällspressens snaskande i mord, våldtäkter och andra otrevligheter som drabbar mer socialt missanpassade människor än vi själva och se fram mot nya rapporter i mer seriösa medier om dramatiken i Sillerud.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Johan Ekblad mån, 2011-12-19 22:18

Häng dom högt

Det här är fru Küchens andra försvar för Expressens lynchjustis som jag läst. Hur man kan försvara nåt sånt med andra argument än företagsekonomiska förstår jag fortfarande inte.

/ Johan Ekblad

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies