Gå direkt till textinnehållet

Lås upp artiklarna!

Som medlem i Journalistförbundet sen 1995 vill jag protestera mot att vår tidning Journalisten har låsta artiklar.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

En snabb koll jag gjorde på andra fackförbunds tidningar på webben visade att så inte är fallet när det gäller till exempel Arbetet, Kommunalarbetaren, Läraren, Vårdfokus och Dagens arbete. Varför kan inte vi journalister i god demokratisk anda bjuda allmänheten på våra artiklar som dessa yrkesförbund gör?

I tider när journalister som yrkesgrupp utsätts för allt mer misstänkliggöranden, hat och hot är det inte läge att leka hemliga klubben. Tvärtom bör vi vara så transparenta som möjligt för att öka förståelsen för våra arbetsvillkor, och visa konspirationsteoretiker att vi inte har något att dölja.

Som vi alla vet är den fria journalistiken en hörnsten i en fungerande demokrati och vi bör därför så långt det är möjligt främja det fria ordet och verka för ett gott informationsutbyte i samhället. Jag förstår inte poängen med en betalvägg på en webbtidning som drivs av ett fackförbund? Det är väl vi medlemmar som finansierar redaktionens arbete med våra medlemsavgifter? Jag personligen skulle gladeligen bjuda ickemedlemmar på den kvalitetsjournalistik ni producerar! Dessutom skulle det vara skönt att slippa logga in med bank-ID varje gång jag vill läsa en artikel.

Ser fram emot ett svar från de som tagit beslutet att låsa artiklarna. Eller från Journalistförbundets ordförande.

Hedvig Nilsson
Värmland

Svar:

Vi låser artiklar av ekonomiska skäl, men också för att medlemmar och prenumeranter som betalar för magasinet ska få exklusivt material.

Journalistförbundet betalar en prenumerationsavgift till Journalisten för att den ska delas ut till alla medlemmar. Förutom de intäkterna har Journalisten annonsintäkter och prenumerationsintäkter.
Förhoppningen med JPlus är att den ska kunna leda till mer intäkter.

Utan dessa externa intäkter skulle prenumerationspriset vara avsevärt högre. Något jag inte tror att Journalistförbundet är intresserat av, tvärtom valde förbundet i höstas att i stället sänka avgiften till Journalisten.

Journalistens styrelse har vid flera tillfällen godkänt Jplus.

När det gäller inlogg med bank-id ska man bara behöva göra det en gång i månaden. Om du måste logga in varje gång är något fel. Kontrollera inställningarna eller kontakta oss, så får vi lösa det.

Helena Giertta
chefredaktör för Journalisten

Fler avsnitt
Fler videos