Landsortspressen behandlas styvmoderligt

26 maj, 2021

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Chefredaktör Thomas Wallin, Dalslänningen, har arbetat ett stort antal år men han har aldrig blivit inbjuden till Sveriges Radios program Godmorgon världens panelsamtal. Det gäller också Östersunds-Postens chefredaktör Hans Lindeberg. Det finns säkert ett stort antal chefredaktörer från landsortspressen som aldrig har fått inbjudan (digitalt eller fysiskt) att medverka i programmet.

Godmorgon världen sänds på söndagsmorgon. En programpunkt är att tre chefredaktörer, ibland en ledarskribent, blir inbjudna till ett panelsamtal (ca 14-15-minuter) för att kommentera tre aktuella frågor, tyvärr i ett högt tempo. Nästan alltid två chefredaktörer från Stockholm (främst från DN, SvD, Aftonbladet, Expressen) samt en chefredaktör från andra delar av landet. (Kusinen från landet!) Jag har som förslag att utöka inslaget till ca 25 minuter och inbjuda ytterligare chefredaktör att medverka i panelsamtalet. Det måste bli större rotation mellan storstadspress och landsortspress.

Varför favoriseras nästan bara tidningar från Stockholm? Härom veckan, söndagen den 9 maj, medverkade chefredaktörerna från Aftonbladet och Svenska Dagbladet, samt Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson.

Jag har bott hela mitt liv i Stockholm, tillhör vit medelklass, bor sedan flera år tillbaka i innerstaden, akademiker. Trots min bakgrund är jag intresserad av vad som händer i andra delar av landet. Stockholm är väl inte störst, bäst och vackrast? Det finns väl en värld utanför Stockholm?
Jag har aldrig hört en chefredaktör från till exempel Gotlands Allehanda eller Värmlands Folkblad medverka i Godmorgon världen. Det behövs flera perspektiv från andra delar av landet. Hela Sverige ska leva!
Att hamna i medieskugga innebär att en stad eller ett samhälle som inte syns eller hörs i riksmedierna, inte längre finns på kartan! Hur många vita fläckar finns det på Sveriges karta? Sveriges Radio har väl i uppdrag att spegla både stad och land? 


Rustan Rydman (s)
Stockholm

 

Svar:

Panelen är ett populärt inslag i Godmorgon världen där vi bjuder in tre personer som arbetar med opinionsjournalistik för att, utifrån sina olika ideologiska utgångspunkter, diskutera några av veckans inrikespolitiska frågor. Oftast handlar det om ledarskribenter, politiska chefredaktörer (dock inte tidningarnas chefredaktörer) men ibland också krönikörer. Vår målsättning är att panelen ska vara blandad vad gäller kön, ideologi och geografi, och där deltagarna gillar att debattera och tänka fritt. Under våren har bland annat ledarskribenter från Sydöstran, Norrländska Socialdemokraten, Dala-Demokraten, Vestmanland Läns Tidning och Smålandsposten varit med, för att nämna några tidningar med annan utgivningsort än Stockholm. Rustan Rydman kallar paneldeltagare från landsorten för ”Kusinen från landet”. Detta är en syn som får stå för Rustan Rydman. Godmorgon världen vill berätta om intressanta frågor och skeenden i hela Sverige (och världen). Detta sker inte minst genom de många reportage i programmet som görs av våra rikskorrespondenter runtom i landet. 

Maria Hansson
tf chef Ekots helg- och fördjupningsprogram

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Åke Sandberg fre, 2021-05-28 08:28

Jag instämmer med Rustan Rydman. Mitt intryck är att storstadspress dominerar i inslaget Panelen - mitt favoritprogram på SR! Visst förekommer landsortspress, men sällan. Maria Persson vill ge en annan bild, genom exemplifieringar. Övertyga mig gärna om jag har fel i mitt intryck.
Det vore värdefullt om redaktionen ville räkna på andelen storstadsmedier i Panelen, och publicera siffran här. Jag lyckas inte finna en lista på till exempel senaste halvårets Panelen-deltagare, men finns det, så räknar jag gärna.

För några år sen skrev jag till redaktionen för GMV på ett tema liknande Rustan Rydmans. Jag tror jag då föreslog Peter Franke på Värmlands Folkblad som ytterligare en röst från en annan del av Sverige. På senare år ledarskribent i Värmlands Folkblad och i Arbetet. Vad jag minns fick jag inget svar.

Nu vill jag hoppas på kalla fakta, siffror på representativiteten geografiskt i Panelen.

Åke Sandberg
Samhällsforskare

Inlagt av Sverre Kemi fre, 2021-05-28 21:31

Detta visar att public service som vi alla medborgare betalar skatt för, inte bryr sig om landsbygden. Jag ska genast sprida denna mycket bra skrivna artikeln av Rustan Rydman på alla Facebooks sidor och inom annan social media som är förbannade på urvalet och utbudet inom public service.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies