Kofi Annan kan rädda Dawit Isaak
Sveriges insatser för att få hem Dawit Isaak framstår som ynklig. Nu är det dags för nya tag. Gör Kofi Annan till Dawit Isaaks särskilde frihetssändebud, skriver Kurdo Baksi.
I maj 2009 anordnades flera manifestationer runt om i Sverige för att Dawit Isaak ska få sin frihet. En del reste kravet för att kungen ska besöka honom. Andra krävde att statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt skulle besöka Eritreas president Isaias Afewerki i huvudstaden Asmara. Men tyvärr har varken kungen, statsministern eller utrikesministern engagerat sig tillräckligt. Jämfört med hur till exempel USA, Storbritannien och Frankrike kämpar för att hämta hem medborgare som på lösa grunder är fängslade i utlandet, framstår den svenska insatsen för Dawit Isaak som ynklig.
Men nog med vreden över dessa besvikelser. Nu är det hög tid nu att ta nya och konstruktiva krafttag i Dawit Isaak-fallet. Jag har ett förslag: Med risk för att ropa i öknen vill jag härmed be den förre utrikesministern och förre biträdande generalsekreteraren i FN – Jan Eliasson – att försöka värva den före detta FN-generalsekreteraren Kofi Annan som Dawit Isaaks särskilde frihetssändebud.
Vad jag vet är superdiplomaten Jan Eliasson utan tvekan den svensk med störst möjligheter att övertyga Kofi Annan att acceptera detta hedersuppdrag. Kofi Annan och Jan Eliasson känner varandra väl sedan 90-talet ifrån oroshärdar runt om i världen. Det är väl känt att Eliasson har Annans öra. Att Kofi Annans hustru Nane och Jan Eliassons hustru Kerstin är gamla vänner bör inte heller underskattas. Kofi Annans medverkan i TV-programmet "Här är ditt liv" med Eliasson som gäst, kom till stånd just tack vare fruarnas påtryckningar. Tänk om denna vänskap också är nyckeln till en historisk insats för Dawit Isaaks frihet!
Varför just Kofi Annan? Kofi Annan är inte bara en stor Sverigevän och gift med en svensk kvinna. Han är också den förste svarte afrikanen som utsetts till posten som FNs generalsekreterare. Annan är ytterst respekterad person – med ett unikt inflytande och kontaktnät – i stora delar av Afrika, inte minst i Eritrea. Jag vill också framhålla en annan viktig detalj: På äldre dagar har Annan numera mycket tid i motsats till många kända aktiva diplomater, vilket skapar förutsättningar för en effektiv ansträngning från Annans sida.
Det fria ordet är inte bara symbol för mänskliga rättigheter, utan också en påminnelse om demokratins skörhet och vårt gemensamma ansvar för dess existens.
Kurdo Baksi
chefredaktör för tidskriften Svartvitt