Gå direkt till textinnehållet

Inte alls omöjligt att förbättra för frilansar

Jag läste med stort intresse Journalistens artikelserie om mediernas framtid. I del 4 om frilansar (nr 5/13) intervjuades Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, som sade att förbundet inte vill ha arvodesfrågorna i "lagstiftningsträsket" och att man aldrig kommer att kunna förhandla kollektivt om arvodena. Detta är dock inte fallet i hela Europa.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I Tyskland har man skrivit i upphovsrättslagen att upphovsmannen alltid har rätt till en skälig ersättning. Lagen bestämmer också hur arvodena skall förhandlas.

De två tyska journalistförbunden har därför kunnat sluta avtal med pressutgivare om minimiarvoden i journalistiken. Det har enligt facket gjort att de absolut lägsta arvodena inte längre betalas ut och till exempel i det nya fotoavtalet finns en ersättning också för vidareanvändning av pressfoto.

Norsk Journalistlag har nyss levererat ett förslag om en likadan lagförändring. Det är baserat på ett grundligt arbete av en sakkunnig advokat. I Finland arbetar Journalistförbundet för ett motsvarande initiativ. Dansk Journalistforbund godkände i april en ny frilansstrategi, där det står: "Arbejdet for aftaledækning er en grundpille i DJs freelancestrategi. DJ skal udbygge sin aftaledækning, så stadigt mere freelancearbejde omfattes af kollektive aftaler…". I Frankrike täcker arbetslagstiftningen också frilansjournalister som får sina sociala utgifter betalda av uppdragsgivare och har rätt till arbetslöshetsersättning och sociala förmåner. I Finland har radio- och TV-frilansar ett kollektivavtal. I Tyskland betalar frilansjournalister bara hälften av sin pensionsavgift, die Künstlersozialkasse tar hand om hälften. Pengarna samlar de från företag som använder frilansar, och från staten. Pressens nya kollektivavtal i Österrike täcker också delvis frilansar. Det finns många olika lösningar på hur man kan förbättra frilansarnas situation. Omständigheterna och lagstiftningen varierar förstås, men det är värt att försöka.
Heikki Jokinen

Annons Annons
Fler videos
Fler avsnitt