Ida Lännerberg: Den klonade journalisten

17 augusti, 2004

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag är journalist, en vit heterosexuell medelklassjournalist som bor i ett av de ”finare” områdena i en svensk storstad. Det är inget fel på mig.
Problemet är att det finns för många av mig. Eller snarare för få av alla andra… Framför allt saknas det journalister med utländsk bakgrund.

Jag är journalist, en vit heterosexuell medelklassjournalist som bor i ett av de ”finare” områdena i en svensk storstad. Jag har läst på universitet och är uppvuxen i ett radhus med prydliga rabatter och utemöbler för midsommarfester och kräftskivor. De flesta jag känner, inklusive jag själv, talar svenska, hygglig engelska och några glosor tyska eller franska. Min familj är sedan flera generationer tillbaka det vi kallar etniskt svensk.

Det är inget fel på mig. Jag är en driven och mycket engagerad journalist med bokhyllorna fulla av böcker av Michael Moore, Barbara Ehrenreich och Eric Schlosser.

bryt

Problemet är att det finns för många av mig. Eller snarare för få av alla andra…

Framför allt saknas det journalister med utländsk bakgrund.

Cirka var tredje person i min hemstad Malmö har vad SCB kallar utländsk bakgrund. De själva och/eller deras föräldrar är födda i ett annat land än Sverige. Men på redaktionerna runt om i vår stad är det väldigt ont om dem. Ja, inte bara i Malmö förresten utan i hela Sverige.

Förutom att det är ett demokratiskt problem och ett sätt att ytterligare föda segregationen så är jag dessutom förundrad över att de stora etablerade medieföretagen inte har förstått hur många potentiella tittare och lyssnare som de skulle kunna hämta hem om de ansträngde sig en smula. Precis som jag länge har förundrats över att H & M inte krasst insett hur mycket företaget skulle kunna tjäna på att börja sälja moderna slöjor.

bryt

Journalisten Tarik Saleh sa en gång något i stil med att han känner lika mycket samhörighet med andra med utländsk bakgrund som med alla med storlek 41 i skor. Jag tror att många känner så och därför fungerar det inte att göra ett Mosaik, ett program av personer med utländsk bakgrund för personer med utländsk bakgrund, det vill säga norrmän, etiopier, turkar, kroater och andra vars enda gemensamma nämnare är att de eller deras föräldrar en gång lämnade sitt födelseland för Sverige.

Men med fler personer med erfarenheten från ett annat land, med kunskaper i ett annat språk, insyn i en annan religion och andra kontaktnät runt om på alla våra redaktioner skulle den vardagliga journalistiken bli så mycket mer nyanserad och kännas angelägen för så många fler.

Det finns massor av vägar att gå för att få en mer blandad journalistkår. Jag och min kollega Anna Landelius har gjort ett försök. Under tio veckor i vintras höll vi en kurs i journalistik för nio högstadietjejer i Rosengård i Malmö. Under sommaren 2004 har tjejerna gjort radio för SR i både P1 och P3.

bryt

Nu tycker jag att det är hög tid för medieföretagen att komma på fler nya kreativa idéer för att locka till sig ny kompetens. Även journalistutbildningarna borde ta sitt ansvar, till exempel genom att förändra den språkliga biten i inträdesproven. Jag vet tusen ord som är viktigare för en journalist att kunna och förstå än ”humbug” och ”löjtnant” som fanns med i testet när jag sökte in.

Kort sagt, kommer inte Mohammed till berget måste berget komma till Mohammed.

journalist

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Elzbieta Jasins... mån, 2011-12-19 22:18

Mohammed har gett upp

Av Elzbieta Jasinska Brunnberg

En bra debattartikel av Ida Länneberg. Viktigt också, att den är skriven av en svensk.

Dock vill jag påpeka, att den begåvade Mohammed (eller Pawel, eller Jedranka) har försökt att komma till berget, gång på gång, i många år, per telefon, e-post, vanlig post – men inte ens blivit isläppt i närheten av det. Inte ens i denna tidning, som borde vara den första som öppnar sina spalter för skribenter/journalister med utländskt påbrå. Och inte bara för de för tillfället politiskt korrekta!

Det handlar alltså inte om att locka till sig – utan att ändra grundläggande negativa attityder mot skribenter/journalister med ett utländskt efternamn.

Dags alltså att avskaffa “invandraren”.

Det är ni, kamrater chefredaktörer, personalchefer och journalister som formar läsarnas verklighetsbild. Sveriges framtid ligger i era händer.

Elzbieta Jasinska Brunnberg

Inlagt av Baris Kayhan mån, 2011-12-19 22:18

Jag vet

Av Baris Kayhan Hej Ida! Intressant att du som svensk upptäckt bristen på invandrare inom medierna. Inte alla svenska journalister är det. Som en icke-svensk är man däremot medveten om detta hela tiden. Särskilt när jag inte bara är icke-svensk utan också journaliststuderande.

Just nu studerar jag i Sundsvall och tro eller ej så är jag den ende personen i klassen som man kan klassa som icke-svensk. Samma sak gäller det journalistprogrammet i Göteborg. Det är till och med värre där. Inte en enda med utländsk (icke-nordisk) bakgrund där. Hur jag vet det, kanske du undrar? Jag var där för att göra intagningsprovet som programmet kräver. Av cirka 50-60 sökande var jag den ende icke-svensken. Jag kom men tackade nej. Så höstens kull i Göteborg består idel av svenskar … Baris Kayhan

Inlagt av Sandra mån, 2011-12-19 22:18

Låt oss komma fram!

Av Sandra Jakob

Hej Ida!

Din beskrivning av dig själv passar in på mig med, förutom att jag har utländsk bakgrund. Jag har sedan barnsben närt en dröm om att få vara journalist och skriva i tidningen. Detta gör jag till viss del när jag inte studerar då jag har fått chansen att arbeta för min lokaltidning.

Jag välkomnar ditt förslag till ökad förändring av medierna och tycker att fler med utländsk bakgrund borde få chansen att jobba som journalist om det är deras önskan. Men, Ida, vi ska inte kvota in dessa personer. Vi ska inte begära att utbildningarna ska tumma på reglerna när det gäller språket. Korrekt svenska och ett bra språk är grunden i det journalistiska arbetet. Det Sverige i stället ska göra är att satsa på att dessa unga som vill får chansen till bra undervisning i skolan, och att de från början lär sig ett korrekt språk.

Jag håller fullständigt med dig att det behövs nya perspektiv i medierna. Nya vinklar, erfarenheter och inte minst kunskapen om andra religioner och kulturer skulle kunna ge mediekonsumenterna en helt annan bild av vad “nya svenskar” tycker och varför de gör vissa saker.

Så kära chefredaktörer, chefer och ägare av medieföretag; ge oss som har viljan och kompetensen chansen att visa att det finns andra sätt och låt oss komma fram. Tumma inte på språket och kompetensen, men avfärda inte heller en person för att den har mörkare hårfärg. Den personen kan göra ett jäkla bra jobb i alla fall!

Sandra Jakob

Växjö

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies