Gå direkt till textinnehållet

GP sprider lögner om IS-krigare

Göteborgs-Posten sviker sina skyldigheter gentemot de pressetiska reglerna. Resultatet är att den felaktiga uppgiften om att Göteborg skulle vara den stad i Europa som relativt sett bidrar med flest IS-krigare lever kvar.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

”Det är ju ingen nyhet att … Göteborg är den största exportören av IS-krigare i hela Europa per capita”. Det säger Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman i en inspelad kommentar på GPs hemsida till den överenskommelse som regeringen och de borgerliga partierna har gjort om terrorbekämpning. Filmen publicerades under eftermiddagen den 10 december.

Problemet är att påståendet om Göteborg och IS-krigarna inte är sant. Det vet GP, men då GP är källan till uppgiften tycks det som om tidningen har svårt att ta sitt ansvar gentemot de pressetiska reglerna och rätta till felaktigheten som de själva har börjat sprida.

Låt oss ta det från början.

Den 15 november fanns i GP en stort uppslagen artikel med rubriken ”Göteborg störst i IS-rekrytering”. I ingressen slogs fast: ”Göteborg är, per capita, den stad i Europa från vilken flest personer anslutit sig till muslimska extremistgrupper.”

Nyheten får snabb spridning till andra etablerade medier och högerextrema sidor på nätet. Alla uppger GP som källa.

Uppgiften är baserad på ett samtal med en enskild polisman, utan mandat att företräda myndigheten, och är helt ogrundad. Data som jämför städer i Europa finns inte.

Lättillgängliga uppgifter från The International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence, ICSR, om rekryteringen på nationell nivå visar dessutom att påståendet är orimligt. I en rapport från januari 2015 uppger ICSR att Bosnien och Kosovo är de två länder i Europa som har störst andel invånare som har anslutit sig till extremistorganisationer för att strida i Syrien och Irak. Det handlar om 82 respektive mellan 50 och 75 personer per en miljon invånare.

I Västeuropa har Belgien den högsta andelen med 40 rekryterade per en miljon invånare. Det ska jämföras med Sveriges uppskattade 19 och Danmarks 27 rekryterade per en miljon invånare.

Att Göteborg under dessa omständigheter skulle vara ”störst i IS-rekrytering i Europa” är helt uteslutet.

Detta skrev jag om i ett debattinlägg till GP 18 november. Syftet var att tillbakavisa en falsk nyhet i tidningen och uppmärksamma hur sårbara svenska medier är för att sprida desinformation. Är det slimmade redaktioner som får dessa konsekvenser? I vilket fall är det farligt för mediernas trovärdighet.

Mitt inlägg refuserades. GPs debattredaktion förklarade att GPs nyhetsredaktion i stället skulle ta upp den felaktiga uppgiften på nyhetsplats, men ännu har inget synts.

Då upptäcker jag att den ursprungliga nyhetsartikeln med polismannen har fått en ny rub­rik på GPs hemsida. Nu står det: ”Polisen: Göteborg bland de största i IS-rekrytering”.

Till texten har man lagt ett ”förtydligande”: ”Den här artikeln hade tidigare rubriken Göteborg störst i IS-rekrytering men efter publiceringen tvekar nu den lokale myndighetsföreträdaren på sina egna uppgifter om hur man jämför europeiska städer avseende rekrytering av personer till muslimska extremistgrupper. Det innebär att vi inte kan slå fast – men inte heller säga att det är fel – att Göteborg är den stad i Europa från vilken flest personer per capita anslutit sig till muslimska extremistgrupper.”

Men de pressetiska reglerna kräver mer än så. Paragraf fem säger att ”rättelse … i lämplig form (ska) publiceras utan dröjsmål och på så sätt att de kan uppmärksammas av dem som har fått del av de ursprungliga uppgifterna”.

Det verkar som om GP försöker gömma undan de egna bristerna i sin faktakontroll och ansvaret för vad man publicerar. Hur många går in och läser en arkiverad artikel på hemsidan om det saknas aktuella länkar till den?

Resultatet blir att den felaktiga uppgiften om andelen rekryterade IS-krigare lever kvar. Av Adam Cwejmans uttalande i webb-TV-inslaget går det att dra slutsatsen att rättelsen på hemsidan inte ens har nått GPs ledarredaktion. Det är inte att leva upp till de pressetiska reglerna.

I tider av terrordåd, stora flyktingströmmar och klimathot är mediernas uppdrag att skydda samhället från desinformation. Att GP inte klarar det är det verkligt allvarliga i denna historia.
                                                                  Johan Flanke
                                                                  chefredaktör, Ny Tid

 

SVAR:

Journalistik bygger på trovärdighet, att värna om den är ett av de mest centrala uppdragen vi på Göteborgs-Posten har. Därför är det också viktigt att erkänna när vi gör fel och i det här fallet har vi brustit i våra rutiner.

När vi fick höra talas om att vår uppgiftslämnare – en integrationspolis som är en auktoritet inom sitt område och som även har föreläst inför tusentals människor – börjat tveka på sina uppgifter inledde vi efterforskningar för att reda ut vad som var rätt.

Det var under tiden detta arbete pågick som Johan Flanke skickade in sin debattartikel. Jag meddelade då debattredaktionen att vi ville reda ut vad som hänt själva först och därefter rätta i vår artikel. Det var huvudskälet till att den refuserades, inte att vi ville dölja misstag. När vi själva rett ut att vi inte längre kunde slå fast att Göteborg är den stad som rekryterar flest IS-krigare per capita uppdaterade vi vår artikel på GP.se – den källa som dessa uppgifter i första hand skulle kunna spridas vidare från. Där angav vi också vad den tidigare rubriken hade varit och varför vi nu hade ändrat i artikeln.

Sedan borde vi också publicerat en rättelse i vår printprodukt men där brast våra rutiner och rättelsen infördes aldrig. Vi har därför nu publicerat en rättelse i tidningen för att korrigera vårt misstag.  
                                                              Christofer Ahlqvist
                                                              nyhetschef, Göteborg-Posten

 

 

Fler avsnitt