Gå direkt till textinnehållet

Försvara den journalistiska trovärdigheten

Kristianstadsbladets avgående ledarskribent Carolin Dahlman har gått till storms mot journalistkåren. ”Svensk journalistik tenderar ofta att vara rätt kass helt enkelt”. ”Om journalister är lata, sönderarbetade eller bara inkompetenta är svårt att säga – säkert är det lite av varje.” Hennes text publicerades den 13 oktober.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Varken public service, tidningar eller andra medier undgår Dahlmans svepande kritik. Det hon ifrågasätter är journalisters trovärdighet. Argumentationen är inte ny, utan vanligt förekommande på sociala medier. Likafullt kan det väl betraktas som ett anmärkningsvärt trendbrott att en ledarskribent på en tidning med så högt anseende som Kristianstadsbladet ställer sig bakom den.

Caroline Dahlman fick svar på tal i Borås tidning av ledarskribenten Jesper Strömbäck. Han avfärdar argumenten som anekdotisk bevisföring. Den forskning som gjorts avvisar också Dahlmans tes om att svenska journalister är vänstervridna. Strömbäck är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet. Även Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten, Journalistförbundets tidning, har höjt på ögonbrynen inför Dahlmans häpnadsväckande ledare.

I Kristianstadsbladet har både journalisten Odd Clausen och den egna kulturredaktören Sune Johannesson i saklig ton påtalat att påhoppet är minst sagt onyanserat.

Annons Annons

Debatten har rasat vidare på sociala medier. Av det jag själv läst har jag funnit ett stort antal högröstade inlägg som stöder Dahlmans åsikter. Det gagnar inte trovärdigheten, varken för Kristianstadsbladet eller andra medier.

Jag hoppades att Jörgen Svensson, i egenskap av ansvarig utgivare, skulle kommentera den svepande kritiken mot journalistiken i lördagens krönika, den 14 november, och medverka till att hyfsa debatten. Anständigheten kräver att han försvarar sina medarbetare.

I Jörgen Svenssons krönika fann jag inte mycket. Där framgår visserligen att han är stolt över sin tidning och sina medarbetare, men inte ett ord om den aktuella debatten. Jag skrev en insändare för att uppmärksamma saken, men blev inte mycket klokare av Jörgen Svenssons svar: ”Ingen av Kristianstadsbladets läsare behöver tvivla på min tro på journalistiken och vad den kan åstadkomma. Punkt.”

Det är min övertygelse att vi lever i tid när starka krafter antingen vill få större möjlighet att styra journalistiken eller undergräva möjligheterna att fritt granska makthavarna. Väl underbyggd kritik måste vi journalister tåla, men det är viktigare än någonsin att försvara mediernas trovärdighet mot alla osakliga påhopp och misstänkliggöranden.

Urban Önell
medarbetare på den politiskt oberoende och granskande nättidningen Frilagt, Hässleholm.

Jörgen Svensson har erbjudits att svara men tackat nej.

Fler avsnitt
Fler videos