Ersätt alla Stampens medarbetare

25 maj, 2016

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är tråkigt för Mediesverige att den stora medieaktören Stampen nu har begärt rekonstruktion av företaget. Kulturminister Alice Bah Kuhnke beskriver situationen som en mardröm, och en stor del anställda kan förlora sina jobb. Det är naturligtvis oerhört tråkigt. Sen finns det en annan grupp, som också kan förlora sina jobb, men som dessutom inte ens kommer att få betalt för utförda jobb. Frilansjournalisterna.

Det är alltså frilansarna som får betala ur egen ficka när oansvariga storägare inte har klarat av att sköta verksamheten. När man för länge sen har övertrasserat kontot, men valt att blunda för det. Som anställd finns förstås en oro över att kanske inte ha sitt jobb kvar om några månader. Det är en oro som alltid finns i bakhuvudet hos en frilans. Anställda kan i alla fall somna tryggt i kväll med vetskapen om att staten ändå står för lönegarantin den närmaste tiden.

Men för Stampens många frilansar ser tillvaron mycket mörk ut. Det blir många sömnlösa nätter framöver kring hur man ska klara sin försörjning. I värsta fall står man helt utan inkomst för jobb som redan har utförts. Staten går inte in och betalar någon lönegaranti för egenföretagare.

Många frilansjournalister har inte valt yrket för att de älskar företagande, utan för att de brinner för journalistik. Företagandet har marknaden krävt. Juridiskt är de flesta företagare, men i praktiken är de allra flesta enmansföretagare där varje krona är en viktig inkomst. För man blir inte rik på att vara journalist. Tydligen skulle vi ha satsat på att äga medieföretag och plockat ut vinst så fort det fanns möjlighet. Att värna om journalistiken är sekundärt.

Jobbet som frilansjournalist innebär en viss frihet, men också en otrygghet. En otrygghet som blir allt större och allt svårare att leva med. Branschen pekar på att fler går mot att skära ner på fast personal och istället anlitar frilansar för att kapa kostnader. Det är helt enkelt mycket billigare.

Att mediebranschen har misslyckats med att ta betalt för sitt material får nu frilansar vara med och betala för. Både när det gäller Stampen och andra medieföretag är det ledsamt att se att journalistiken får stå undan för möjligheten att plocka ut stora vinster och bonusar. Stampens huvudägare Peter Hjörne meddelar att de har stora chanser att lyckas med det här. Med tidigare fakta i åtanke kan man tolka det som att prekariatet än en gång ska få betala för att ägarna i framtiden ska kunna göra stora vinster.

I natt ligger många sömnlösa för att de inte vet hur de ska kunna betala hyran nästa månad. En situation som Stampens ägare gjort sig skyldiga till. Det är inte rimligt att människor som har ett arbete och gör rätt för sig hamnar i den här situationen i Sverige år 2016. Det finns bara ett meddelande till er ägare som ni kan ta med er:

Visa värdighet och ersätt samtliga medarbetare.

                                                                            Victoria da Silva   

                                                                            ordförande Frilans Riks

SVAR:

Det är förstås djupt beklagansvärt att så många leverantörer och frilansare nu kommer i kläm och drabbas av osäkerheten kring hur mycket och när man får betalt.

För oss är det en viktig fråga. Vi förstår frilansarnas oro och vi gör allt vi kan för att reda ut så många frågetecken som möjligt så snabbt det går.

Göteborgs-Posten har ett nära och bra samarbete med väldigt många frilansare som gör ett fantastiskt jobb för oss. Jag tycker att det är oerhört tråkigt att vi nu inte får betala för de jobb som gjorts och levererats före 23 maj. Dessa fordringar ingår i rekonstruktionen. När och till hur stor del de kan betalas är en fråga för rekonstruktören.

Enligt lagen får ingen fordringsägare särbehandlas. Därför är vi, hur gärna vi än vill, förhindrade att ersätta våra externa medarbetare för detta arbete så länge rekonstruktionen pågår.

Alla jobb som görs för GP nu och framgent betalas däremot omgående eller i förskott.

 

                                                                                                 Cecilia Krönlein

                                                                    Chefredaktör, Göteborgs-Posten

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av Niels Paarup-Pe... ons, 2016-05-25 23:59

Anser Frilans Riks att rekonstruktioner i allmänhet ska innebära att alla fordringsägare i enskilda företag eller enmansbolag ska ha betalt innan övriga fordringsägare eller är det bara när det gäller just journalister?

Inlagt av BengtOswin tors, 2016-05-26 13:35

Skyll inte allt på Stampen!

Jag är sedan många år anställd inom Stampen-koncernen.
Jag är inte en journalist men jag är ett simpelt? tidningsbud som 6 dagar i veckan går upp strax efter midnatt går upp och klär mig, får i mig lite kaffe och sedan sätter mig i bilen för att dela ut de pappersexemplar av det ni skriver.
Denna årstid är det underbart att få göra det även om jag måste tänka på alla djur i naturen som rör sig på ett okontrollerat sätt.

Vintertid är det inte alltid lika roligt när man skall ta sig fram på oplogade vägar, isgator. Att klockan tre på morgonen kliva ur bilen och ta fram snöskyffeln och skotta så man kommer loss för att åka till nästa brevlåda.
Ibland är vägen rena rama skridskobanan men man är ändå mån om just den prenumeranten som skall få läsa det du skrivit och man lägger sig ner på alla fyra och kryper fram får att den skall få läsa dina ord.

Jag tillhör de lyckliga som kan få min lön via lönegarantin om och när det behövs.
Men vissa nätter är jag sömnlöns för att jag måste jobba andra nätter ligger även jag sömnlös för vad som händer framåt.
Men det finns ytterligare en sak som gör mig orolig i detta, och det är demokratin om tidningarna uteblir.

Att nu Stampen befinner sig i rekonstruktion gör ju att vissa andra lagar och regler gäller. Och de gäller ju för alla inom de olika grupperna och varken kan eller får förbigås. Då skall vi inte skylla på Stampen, utan det är frågor som får drivas fackligt och politisk.

Jag gillar inte att krypa på glashala vägar, men jag gör det för prenumerantens skull, jag gör det för dig som skriver och jag gör det för Stampens och alla andra tidningar jag levererar för. För jag anser att de skall få det som de betalar för.

Inlagt av Karin tors, 2016-05-26 19:14

Men det är fortfarande tillåtet med gåvor i Sverige så kanske någon privat ägarmiljon kan användas? Bara ett kreativt tips i all välmening.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies