Gå direkt till textinnehållet

”Det fria ordet är lika viktigt som luften vi andas!”

I dag är det trettio år sedan FNs generalförsamling utropade den 3 maj till världsdagen för pressfrihet. Runt om i världen hyllas idag alla som gör uppoffringar för pressfriheten. Utanför Turkiets ambassad i Stockholm anordnar flera yttrandefrihetsorganisationer en stödmanifestation för det fria ordet som är lika viktigt som luften att andas.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Ibland tystar stater det fria ordet. Ibland är det maffian och terrorrörelser som lägger munkavle på människor. I vissa fall samarbetar stater med maffian för att stoppa oberoende journalistik. I Ryssland är inte ens ordet krig tillåtet i vare sig i sociala eller etablerade medier när Putin-regimen bedriver ett regelrätt krig mot den modiga ukrainska befolkningen.

Enpartistaten Kina har just nu världsrekordet i antalet fängslade journalister. Iran och Belarus är två andra stater som inte tillåter människor att offentligt säga vad de tycker – om det är kritik mot de styrande. Vi samlas i dag utanför Turkiets ambassad. Orsaken är enkel: Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan kontrollerar just nu 95 av medierna. Radio- och Tv-rådet RTÜK i Ankara straffar oberoende media med gigantiska böter så fort som ett par kritiska ord skrivs eller sägs i etern.

Nästan 200 000 förundersökningar väckts mot personer som på sociala medier eller i andra plattformar uttalat sig kritiskt om Erdogan. Press- och yttrandefriheten är ett minne blott om inte Erdogan förlorar parlaments- och presidentvalet den 14 maj.

Erdogan-regimen nöjer sig inte med att förfölja sina kritiker inom Turkiet.Grundlösa Interpol-efterlysningar för turkiska exiljournalister är ettverktyg som används ofta. Ett annat verktyg är att Erdogan-trogna medier reser till Sverige och fotograferar svensk-turkiska regimkritiker i smyg när den drabbade går i pyjamas, röker eller bara handlar på en livsmedelsaffär i Åkersberga, Sollentuna eller Malmö. Den turkiska statliga TV-kanalen TRT är helt i händerna på Erdogan-regimen. TRT sänder direkt utanför exiljournalisters bostäder i Sverige och stämplar journalister, som i decennier ägnat sig åt journalistik, som terrorister.

De som kritiserar Erdogan kan råka mycket illa ut även i Sverige. Densvensk-turkiske grävreportern Abdullah Bozkurt misshandlades utanför sitt hem i Stockholm hösten 2020 och tvingades söka vård.

En annan grävreporter, Ahmet Dönmez, misshandlades i Tullinge ifjol när han skulle hämta sin sexåriga dotter från skolan. Ingen har gripits för dessa två brutala misshandel.

Erdogans hat mot journalister visades i direktsändning i hans palats i Ankara under en pressträff med vår statsminister Ulf Kristersson i höstas. ”En person är i Sverige, jag kommer att namnge honom, Bülent Kenes. Denna terrorist är ett exempel. Att han utlämnas till Turkiet är mycket viktigt för oss”, krävde den turkiske presidenten.

Erdogans ord om Bülent Kenes, som jag känner väl, illustrerar tydligt sätt under vilket allvarligt hot press- och yttrandefriheten befinner sig i dessa dagar.

KURDO BAKSI
journalist, författare och debattör

Fler videos
Fler avsnitt