Gå direkt till textinnehållet

Anna Börje: : Vem tänker på offren?

Nu ska alla – i alla fall i Norrland – få veta vilka kvinnor som misshandlats. Vilka barns pappor det är som slåss. Bilderna på männen kommer att publiceras i Norrländska Socialdemokraten.Vem tänker på offren?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Nu ska alla – i alla fall i Norrland – få veta vilka kvinnor som misshandlats. Vilka barns pappor det är som slåss. Bilderna på männen kommer att publiceras i Norrländska Socialdemokraten.

Den norrländska kvinnans grannar, arbetskamrater, vänner och flyktiga bekanta ska alltså få veta att hon blivit misshandlad. Och barnens kamrater och klasskamrater, fröknar och dagispersonal ska få veta att deras pappa är en hemsk människa.

Vem tänker på offren?

Annons Annons

Att bli slagen och misshandlad är det mest förnedrande och nedbrytande som en kvinna kan råka ut för. Dessutom är det en oerhörd skam att bli slagen av sin man.

Kvinnor slätar över, förlåter, förklarar sina blåmärken och sönderbrutna ben med att dom ramlat och slagit sig. Ytterst få misshandlade kvinnor berättar om att de blir slagna. Dom är rädda att inte bli trodda, många har så dåligt självförtroende att dom till och med kan tycka att det är deras eget fel att de blir slagna. Dom skäms. ”Och han är ju snäll när han är nykter”.

Barnen som ser på är också offer, dom far illa men vill inte heller att någon ska veta vad pappa gör mot mamma. Män som döms för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning har långvarigt förtryckt och misshandlat sin fru eller sambo. Det är alltså kvinnor som misshandlats och kränkts i åratal, kvinnor utan självkänsla och självförtroende.

bryt

Visst, den närmaste sfären vet ändå – i alla fall om mannen döms till fängelse, men den breda allmänheten vet inte. Genom att publicera namn och bild på våldsmännen blir också deras familjer offentliga personer. Hur ska barnen och hur ska kvinnan orka leva vidare med detta? Att inte kunna visa sig ute utan att känna sig uttittade? De är offer som blir offer igen.

– Syftet med beslutet är inte att öka straffet eller att hjälpa offren utan att det finns ett allmänintresse, skriver tidningschefen Lennart Håkansson i NSD.

Allmänhetens intresse är alltså viktigare än att skydda offren. I en intervju säger Lennart Håkansson att han aldrig varit en så populär tidningschef som nu när han fattat beslutet att publicera namn och bild på alla män som döms för grov kvinnofridskränkning.

I det här fallet har jag har svårt att glädjas åt en kollegas popularitet.

För jag tänker på offren, kvinnorna. Vilken kvinnofrid får de i fortsättningen när de utsätts för ytterligare en kränkning?

redaktionschef och ansvarig utgivare, Sydöstran, Karlskrona

Fler avsnitt
Fler videos