Gå direkt till textinnehållet

SVDs Bragdguld kvar trots nedlagd sportredaktion

Nedläggningen av Svenska Dagbladets sportredaktion är den mest drastiska förändringen när tidningen fortsätter sina nerdragningar. En fråga är vad som kommer att hända med Svenska Dagbladets Bragdguld, när det inte finns någon sportredaktion.

Sportmaterialet ska i framtiden köpas in från externa producenter när tidningen ska ändra karaktär och bli mer av en beställarorganisation. Det är ännu oklart vilka som ska göra sporten, även om det ligger nära till hands att tro att uppdraget går till Schibstedkollegan Aftonbladet och dess Sportbladet.

Utrymmet för sporten kommer att krympa.

– Sportsidorna flyttas till slutet av affärstidningen, säger journalistklubbens ordförande Thomas Berglund. Kvar blir troligen en resultatsida och någon sida med text. Vi vet inte vad som kommer att hända med det tiotal som i dag arbetar där. Ledningen hoppas säkert på att många tar avgångsvederlag, men vad som händer med dem som inte gör det vet vi inte.

Annons Annons

Svenska Dagbladet delar årligen ut Bragdguldet till till idrottsutövare som får medalj för årets bästa sportprestation. Ledningen tycks vilja fortsätta dela ut medaljen.

 – Det blir konstigt om vi ska fortsätta att dela ut medaljen när vi inte längre har en egen sportredaktion, söger Thomas Berglund.

Jan Majlard, som varit sportreporter på SvD i drygt 20 år, berättar att sportredaktionen nedmonterats successivt de senaste åren. Sportdesken försvann för ett par år sedan och i december 2011 drog två-tre tjänster in.

Han har ingen aning om vad som ska hända med hans anställning framöver.

– Jag är 52 år. Det är lite väl tidigt för mig att ta avgångsvederlag, säger han.

Kulturen upphör som egen rygg och integreras med Idagredaktionen i SvDs första del. Sex-nio tjänster försvinner.

– Jag är egentligen inte så orolig över kulturen, säger Thomas Berglund. Den har i dag en stark och drivande chef och den är inte så känslig för nerdragningar i och med att man redan till stor del anlitar återkommande frilansar. Men jag undrar över hur Idagredaktionen påverkas när de förlorar egen chef. Det är nu en tajt och samkörd arbetsgrupp.

Thomas Berglund är också bekymrad över hur grafikavdelningen ska fungera när den förlorar sin chef. SvD är känd för sin goda grafik som gett tidningen flera priser.

Inom journalistklubben är man orolig över framtiden.

– Vi vet inte om det här är det sista sparpaketet, säger Thomas Berglund. SvD förlitar sig på en lojal och trogen kärna av prenumeranter. Vi vet inte hur de kommer att ta emot förändringen. Är läsarna beredda att betala en dyr prenumeration på den nya, krympta tidningen?

 

Fler avsnitt
Fler videos