Gå direkt till textinnehållet

Mats Dagerlind: ”Jag förstår inte kritiken”

Att presscentret i Almedalen har ackrediterat en person från Avpixlat beror på att personen i fråga har presslegitimation. Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind avfärdar kritiken som riktas mot sajten. ”Vi har ackreditering till riksdagen också”, säger Mats Dagerlind till Journalisten.

Under Journalistens och Journalistförbundets Almedalsseminarium om tryck- och yttrandefriheten riktade Aftonbladets Martin Schori kritik mot presscentret i Almedalen för att man ackrediterat en person för sajten Avpixlat. Läs om kritiken och se TV-inslaget på Journalisten.se.

Presscentret i Almedalen uppger för Journalisten att det finns två sätt som man kan bli ackrediterad på: antingen om man har presslegitimation, till exempel via Journalistförbundet, eller om man har ett intyg från sin uppdragsgivare. Avpixlats utsände har ackrediterats genom presslegitimation, uppger presscentret för Journalisten.

Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind menar att det inte är konstigare att man fått en ackreditering i Almedalen, än att man har fått en i riksdagen:

Annons Annons

– Vår reporter är på plats i Almedalen och har lämnat rapporter. Han har ackrediterat sig. Vi fick nyligen en pressackreditering till riksdagen för en annan medarbetare, och då blev vi kontaktade för att bekräfta att han arbetar för oss. Vi har inte blivit kontaktade av arrangörerna eller presscentret rörande ackrediteringen i Almedalen, säger Mats Dagerlind till Journalisten.

Aftonbladets Martin Schori kallar er ”härförare i kriget mot journalister” och anser att det är ”konstigt och mer än skamligt” att ni fått pressackreditering till Almedalsveckan. Vad är din kommentar?
– Vi är en mediesajt med utgivningsbevis och ansvarig utgivare precis som alla andra medier så det är väl inget konstigt att vi har en reporter på plats i Almedalen.

”Härförare i kriget mot journalister”, sa Martin Schori. Han menar väl då att ni för någon form av lågintensivt krig mot journalister…
– Ja, det får stå för honom. Vi för definitivt inget krig mot journalister. Däremot kritiserar vi när journalister beter sig illa eller begår övertramp. Andra medier har vid tillfällen markerat mot de journalistiska metoder som vi använder. Det måste få förekomma olika uppfattningar om pressetiken i en öppen demokratisk debatt, säger Mats Dagerlind.

Fler avsnitt
Fler videos