Gå direkt till textinnehållet

Länspolismästaren: ”Journalisten var på fel plats vid fel tillfälle”

Det var inte etnicitet som låg bakom att Correns reporter Hector Barajas omhändertogs av polisen då han filmade en demonstration i Linköping. Det hävdar länspolismästaren Ulrika Herbst.

Det var i helgen som Héctor Barajas stod och filmade Sverigedemokraternas ungdomsförbunds demonstration på avstånd när två poliser kom fram till honom och bad honom visa legitimation. Han omhändertogs och kördes i piketbuss mot ett industriområde. När polisen genom ett telefonsamtal fick klarhet i vem han var kördes han tillbaka till platsen för demonstrationen. Då kom ytterligare en polis fram och bad honom avlägsna sig.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Mediehuset Corren och Anders Nilsson, ansvarig utgivare för Mediehuset Norrköpings Tidningar, undrar om det var deras reporters utländska utseende som gjorde att poliserna valde att föra bort Héctor Barajas.

Länspolismästaren Ulrika Herbst förnekar bestämt att etnicitet skulle ligga bakom avlägsnandet av Héctor Barajas. I stället handlade det om att Héctor Barajas ”avlägsnades för att det inte var en säker plats för honom att vara på”.

”Vi hade indikationer på att det skulle kunna bli konfrontation. För oss var det väldigt viktigt att se till att den här grundlagsskyddade demonstrationen kunde äga rum utan skador. När man har oberäkneliga motdemonstranterna måste poliser göra snabba bedömningar, ibland handlar det om sekunder. Där och då gjordes bedömningen att det inte var säkert att vara där. Dels av omsorg av personen, dels för att kunna säkra att det inte ledde till konfrontationer.” säger hon till Norrköpings Tidningar.

Chefredaktören på Corren och Norrköpings Tidningar tycker att polismästarens svar att Héctor Barajas var inte håller.

”Det är en orimlig hållning. Han var på den plats han behövde vara för att göra sitt jobb som journalist. Vid detta tillfälle var det lugnt på platsen. Corren hade ett antal medarbetare ute på stan som bevakade SDU-demonstrationen. Ingen annan än Héctor Barajas avkrävdes identifikation. Polispatrullen ryckte hans videokamera ur händerna på honom. När han omhändertogs visiterades han och polismännen tog ifrån honom plånboken där han förvarade körkort, presskort och visitkort från Corren, som bekräftade de uppgifter han givit muntligt.”, skriver de i en gemensam kommentar.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos