Gå direkt till textinnehållet

Klubbens hantering av undersökning får kritik

Nästan 40 procent har ”vissa” eller tydliga fysiska besvär av jobbet på redaktionen och tidningsledningen får dåliga betyg. Det visar en undersökning som fackklubben gjort på Sydsvenskan. Samtidigt får klubben intern kritik för att man vägrat mejla ut undersökningen.

Det blåser snålt på Sydsvenskan just nu. Bakgrunden är att journalistklubben för ett par månader sedan gjorde en medarbetarundersökning som bland annat kartlade stressen på redaktionen och synen på ledningen.

Detta som en uppföljning av förra vårens undersökning, som precis som i år, visade en rad bekymmersamma resultat kring arbetsmiljön. Tidigast denna vecka ska tidningsledningen svara på den nya undersökningen, men redan nu kan Journalisten avslöja delar av innehållet. 63 personer har svarat på enkäten.

  • 38 procent svarade att de hade, eller ”i viss mån” hade, fysiska besvär av jobbet. 62 procent svarade att de inte hade några fysiska besvär.
  • Precis som i förra årets undersökning är stress ett av de största problemområdena. 2015 svarade över 40 procent att de ”i viss mån” hade stressrelaterade problem som man hänförde till jobbet. Den siffran ökar i den här enkäten till över hälften av de svarande.
  • På frågan ”Vad tycker du om Sydsvenskan/HD som arbetsgivare?” ger 65 procent betyget godkänt till ledningen. 30 procent uppger att det finns brister och några ger bottenbetyget ”dålig”.  
  • Det framgår också att närmare 20 procent av dem som svarat har funderat på att söka sig bort från arbetsplatsen.

Anette Östergren är HR-chef och vice VD på Sydsvenskan. Hon medger att det oroar ledningen att en del personer vill lämna, men säger att en rad olika anledningar kan ligga bakom.

Annons Annons

– Klart det oroar, samtidigt vet vi inte varför. Vi har haft en hel del omställningar under de senaste åren och det är inte ovanligt att medarbetare funderar på att göra annat eftersom branschen ser ut som den gör. Jag kan inte bara med hjälp av de här svaren koppla det till vår arbetsmiljö på Sydsvenskan/HD, den kopplingen är inte självklar, säger hon.

När det gäller de som uppger att de har fysiska besvär av jobbet tycker Anette Östergren att det är ”bekymmersamt”. Samtidigt säger hon att det inte finns några sjukskrivningar på Sydsvenskan som är kopplade till stress.

– Det innebär inte att man inte kan uppleva stress, och vi måste prata med våra avdelningschefer, kanske måste de vara mer uppmärksamma och fånga upp det här.
 
Ni måste kanske vara mer uppmärksamma säger du. Samtidigt får ledningen dåliga betyg i den här undersökningen. Är inte det tydligt svart på vitt?
– Det är klart att jag blir orolig. Och det är klart att jag måste gå vidare med det här, det naturliga är att gå via avdelningscheferna, de måste kunna ta frågorna med sina medarbetare. Vi kommer också att göra egna medarbetarundersökningar och har utbildat alla chefer när det gäller arbetsmiljön, säger Anette Östergren.

Vilka åtgärder ledningen tänker vidta för att göra situationen bättre på tidningen vill hon inte uppge, det vill ledningen först komma fram till gemensamt med facklubben.
 
Journalistklubbens ordförande Jan Samuelsson säger att de hoppats på ett bättre resultat av undersökningen i år eftersom läget ”upplevs lugnare nu när den nya organisationen satt sig”. Vilka åtgärder klubben kommer att kräva är för tidigt att säga.

Klubbens hantering av undersökningen får dock skarp kritik av en källa inne på redaktionen. Anledningen är att när svarsresultaten kommit in så valde klubbstyrelsen att kalla till ett informationsmöte där man redovisade siffrorna om arbetsmiljön, för de som kom dit.

Klubben vägrade dock mejla ut undersökningen eftersom relationen med den egna ledningen skulle kunna skadas om undersökningen läckte till branschmedier, uppger källan.

Journalisten har också tagit del av ett inlägg klubbordföranden skrivit i en stängd FB-grupp där han diskuterat saken med medlemmar.

”Att skicka ut svaren vore detsamma som att göra den offentlig och det vore inga problem för branschmedier att utifrån svaren göra kritiska artiklar hos oss, men vi tror att det skulle skada det vi vill uppnå: att AG gör mer och fler insatser för att förbättra arbetsmiljön”, skriver klubbordförande Jan Samuelsson i inlägget.

– Det är ju anmärkningsvärt att en journalistklubb uppmuntrar till mörkläggning i stället för transparens, särskilt för att hålla medier borta. Är det så journalistklubben på Sydsvenskan vill att facket på andra arbetsplatser ska agera även då vi ringer? säger källan till oss.

Jan Samuelsson förnekar att klubben velat mörka något, i stället har de velat vänta med att göra enkäten offentlig tills arbetsgivaren fått chansen att svara. Arbetsgivaren skulle kunna ”låsa sig” annars, enligt honom. I stället har han erbjudit medlemmar som inte kunde gå på mötet att komma till hans dataskärm och titta på resultaten av undersökningen.

– Vi har haft ett öppet möte där vi redovisat alla svaren, men vissa medlemmar var inte närvarande. Så då valde vi att göra så här, det är inget hemligt, men vi har tänkt att om vi inte får de svar vi vill av arbestgivaren den här måndagen (denna vecka red.anm) så gör vi allt offentligt. Det hade vi tänkt göra i vilket fall som helst egentligen, säger han.

Förstår du om medlemmar blir arga över det?
– Jag förstår att de reagerat och vi har haft diskussioner om detta. Vårt fokus är hela tiden att få till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, vi tror vi får bäst resultat så här, fortsätter han.

Fotnot: I Journalistens pappersversion av artikeln står det att undersökningen gjorts på Sydsvenskan/HD. Den är dock bara genomförd på Sydsvenskans redaktion. 

Fler avsnitt
Fler videos