Gå direkt till textinnehållet

”Katrin” skrev på Allers frilansavtal

Enligt Aller Media har en majoritet av frilansarna skrivit på Aller Medias kritiserade frilansavtal, trots ihärdiga uppmaningar från facket att nobba avtalet. ”Katrin” är en av de som valt att skriva på. ”Det är ren desperation”, säger hon till Journalisten.

I december började upproret mot Aller Medias nya frilansavtal. 150 frilansar undertecknade ett brev till Allers ledning och Journalistförbundets frilansdistrikt Frilans Riks uppmanade frilansar att nobba ”fulavtalet”. Efter två månaders diskussioner mellan Aller Media och facket har en rad förändringar gjorts i avtalet, men Frilans Riks anser att avtalet är dåligt och har fortsatt att uppmana frilansar att inte skriva på. I frilansnätverk i sociala medier har frilansar peppat varandra att säga nej till avtalet.

Avtalet innebär bland annat att frilansar inte får någon garanterad ersättning vid eventuella vidarepubliceringar.

Flera frilansar uppger i sociala medier och i kontakt med Journalisten att de nu tagit steg för att byta jobb.

Trots detta har nu 500 frilansar skrivit på, strax över hälften, uppger Aller Media.

– Några av redaktionerna har fått många som skrivit på och några har fått lite färre, men den bilden jag får är att det är ganska lugnt, säger Stina Abenius, publicistisk direktör på Aller Media.

Hon ser också att arbetsmarknaden är tuff för journalister, även om hon försvarar Allers nya frilansavtal.

– Jag tycker ju inte att vårt avtal är förskräckligt. Det reglerar inte hur mycket vi betalar utan hur vi vill använda det material vi har betalat för. Många gånger beställer vi text och bild där redaktionen bestämt vinkel, innehåll och sedan bearbetat texten. Journalistisk är i många fall – men inte alltid – ett lagarbete men ägandeskapet tillfaller trots det alltid den som skrivit under med sitt namn, säger hon och fortsätter:

– Nu vill vi använda materialet vi investerat pengar i mer än tidigare och är beredda att förhandla om vad det ska kosta – fast vid inköpstillfället. Vårt avtal ger utrymme för förhandlingar och diskussioner och vi är extremt noga med att intervjupersoner ska känna sig respekterade.

”Katrin”, som egentligen heter något annat, är en av dem som skrivit på avtalet. Hon är i 50-årsåldern, ensamstående med barn. Hon jobbade fram till för ett drygt år sedan på en dagstidningsredaktion men blev av med jobbet i samband med ett sparpaket.

– Jag har kunnat jobba som timvikarie på en redaktion på motsvarande ungefär en halvtid under 2015. Vid sidan av det har jag frilansat för Aller Media, berättar Katrin för Journalisten.

Men vid årsskiftet slutade erbjudandena om timvikariat att komma. Skälet var, tror Katrin, att hon bett att få arbeta mot frilansarvode i stället för timanställd vikarie för att kunna skaffa pensionsförsäkring, försäkring och liknande.

– När den inkomsten plötsligt upphörde var det som att marken försvann under fötterna. Under januari och februari drog jag in totalt 12 200 kronor före skatt på min frilansverksamhet. Jag var tvungen att ta lån för att betala hyran.

Bortfallet av inkomsten från timvikariatet har alltså inte med Aller Medias frilansavtal att göra, men försatte henne i en situation där hon kände sig pressad att skriva på avtalet.

– Aller Medias nya avtal är förskräckligt. Jag kan inte skriva på det, tänkte jag först när det dök upp. Men jag är desperat. Om man ska se något gott som kommit ut av detta så är det att jag har insett att jag måste sälja mycket mer, till fler uppdragsgivare. Får jag en bra idé så lär jag inte vända mig till Aller Media med den, utan till en av deras konkurrenter som har schystare villkor. Jag har lärt mig mycket på det här.

Du har inte funderat på att byta bransch?
– Jo, många gånger. Men jag kan inte sätta mig i skolbänken i min ålder och jag kan inget annat än journalistik. Jag har provat att jobba i butik, men att komma in på ingångslön i den branschen när man är i min situation fungerar inte. Jag hade funderingar på att ge mig in i textreklambranschen, där kan man alltid få jobb, men jag är journalist. Jag skriver hellre på Alleravtalet än ger upp journalistiken för textreklam.

Även Bonnier Tidskrifters nya frilansavtal är under attack från frilansar som anser att det upphäver upphovsrätten och hotar frilansars försörjningsmöjligheter. Journalistförbundet har genom den lokala klubben försökt få till en förhandling enligt MBL §38, hittills utan framgång.

Fler avsnitt