Gå direkt till textinnehållet

”Jag har inte gått bakom ryggen på personalen”

ATL ATLs chefredaktör Dan Birgerson anser att hans produktionsbolag inte har förenklat beslutet att lägga ned ATLs redaktion i Malmö. ”Det är bara strunt”, säger han till Journalisten.

Journalisten har tidigare i dag berättat att ATLs chefredaktör Dan Birgerson for med osanning när han för Journalisten den 15 april uppgav att han inte kände till några planer på att starta ett produktionsbolag som skulle leverera frilansmaterial till ATL efter att redaktionen i Malmö stängde.

Han hade i verkligheten haft möte med LRF Medias VD Ruben Jacobsson om just att starta ett sådant produktionsbolag redan den 20 mars. Mötet bokades dagen efter beslutet att ATLs redaktion i Malmö skulle flyttas till Stockholm.

I går blev det känt att Birgersons bolag Agris Media, där ATLs redaktionschef Torbjörn Esping också är delägare, tecknat avtal om att leverera frilansmaterial till LRF Media.

Annons Annons

Journalisten har varit i kontakt med flera ATL-medarbetare som är upprörda över hur Dan Birgerson agerat.

– Det är svårt att sätta ord på vad man tycker. Det är respektlöst, säger en av journalisterna.

Bland de anställda finns uppfattningen att Birgersons plan förenklat ägaren LRF Medias beslut att lägga ned redaktionen i Malmö. Detta förnekar Dan Birgerson bestämt.

– Det är bara strunt. LRF Medias ledning visste ingenting om mina planer att starta ett produktionsbolag när de fattade beslutet att lägga ned redaktionen i Malmö. Det beslutet fattades den 15 mars och mitt första möte med Ruben Jacobsson ägde rum den 20 mars, säger Dan Birgerson.

– LRF Media spelade ett högt spel när de beslutade att lägga ned redaktionen i Malmö, och jag tycker att beslutet är fel. Vad jag försökt göra, efter att beslutet fattades, är att skapa arbetstillfällen för så många medarbetare som möjligt på ATL. Vad som händer nu är att sju till tio tidigare medarbetare på ATL kommer att kunna jobba vidare för ATL med frilansmaterial via Agris Media.

När vi intervjuade dig förra gången förnekade du att du kände till om det fanns några försök att starta sådan frilansverksamhet, men i själva verket hade du själv sådana planer. Varför ljög du?
– Det var ingen lögn. Jag försökte inte starta en sådan verksamhet, det fanns inget bolag och det fanns inga avtal.

Journalisten läser per telefon upp Dan Birgersons egna citat från förra artikeln i Journalisten för honom:
 

Fanns det någon plan på att starta ett annat företag som skulle kunna leverera till LRF Media?
– När man flyttar en arbetsplats så är det en massa människor som funderar på vad man ska göra sen. Sådana diskussioner har ju funnits ganska länge, det är väl ingen hemlighet, men att det skulle finnas ett företag som skulle leverera till LRF Media med ett avtal, så är det inte, det finns inte.

Fanns det något försök att starta en sådan verksamhet?
– Det får du väl fråga folk som har sådana planer, inte vet jag.
 

Menar du att det var sant att du inte visste om det fanns sådana planer?
– Det finns ingen anledning för mig att prata med dig om vilka planer jag hade själv innan det fanns något konkret att redovisa. Men det fanns inga försök att starta någon verksamhet vid det tillfället. Bolaget var inte startat, säger Dan Birgerson.

Kan du förstå att dina medarbetare är arga över detta?
– Jag förstår att många är arga över beslutet att lägga ned redaktionen. Och jag kan mycket väl förstå att folk är arga om de upplever att jag har gått bakom ryggen på dem, men det har jag inte gjort. Jag har varit öppen med att jag tycker att beslutet att lägga ned redaktionen varit fel och det är först efter att beslutet har fattats som jag har varit i kontakt med LRF Media om att starta ett produktionsbolag. Om jag hade gjort detta om en månad hade ingen varit upprörd, men då hade det kanske varit för sent för att få till ett sådant här avtal, säger Dan Birgerson.

Fler avsnitt
Fler videos