Gå direkt till textinnehållet

ATL-chef anklagas för oetiskt agerande

Mitt under brinnande förhandling om jobben för 30 journalister på ATL ska chefredaktören Dan Birgerson ha försökt värva medarbetare till en frilansverksamhet med avsikt att sälja material till tidningen."Stämningen här var redan urusel och efter att uppgifterna blev kända blev många rasande", säger klubbordförande Kicki Myrberg (bilden).

Ägaren LRF Media beslutade i mars att ATL, Lantbrukets affärstidning, ska flytta hela verksamheten från Malmö till Stockholm. Förra veckan stod det klart att bara två av ett 50-tal medarbetare valt att följa med till Stockholm. Övriga, däribland 30 journalister, sägs upp den 15 maj och gör sin sista arbetsdag fredagen den 29 maj.
Medan förhandlingen pågick försökte samtidigt ATLs chefredaktör Dan Birgerson rekrytera journalister till en frilansverksamhet med syfte att sälja in material till ATL efter nedläggningen av Malmökontoret. Det hävdar flera personer som Journalisten talat med.

Uppgifterna har skapat ilska bland personalen, bland annat eftersom det kan ha förenklat LRFs Medias beslut att lägga ned Malmöredaktionen.
Kicki Myrberg, ordförande i journalistklubben på ATL, blev informerad om chefredaktörens agerande innan förhandlingarna avslutats.
– Jag var förvånad över chefredaktörens passiva hållning under förhandlingarna. Nu förstår jag varför. Han kontaktade ett antal reportrar på redaktionen och erbjöd dem jobb i ett bolag som skulle sälja material till ATL, säger Kicki Myrberg.
–  Stämningen här var redan urusel och efter att uppgifterna blev kända blev många rasande.
Hur fick du kännedom om chefredaktörens plan?
– Från personer som han ville rekrytera.
Har du konfronterat honom med uppgifterna?
– Ja, jag har sagt att det är otroligt oetiskt att under förhandlingarna planera för att starta en verksamhet och försöka rekrytera personer som fortfarande är anställda och som har honom som chef. Så beter man sig inte. Ska han starta ett bolag som ska sälja till LRF Media får han avgå som chefredaktör och vänta till förhandlingarna är över, säger Kicki Myrberg.
Chefredaktören Dan Birgerson nekar till anklagelserna.
Vi har fått tips att du startat en egen firma och ska börja leverera frilansmaterial till LRF Media samtidigt som du är chefredaktör?
– Nej, det stämmer inte. Jag har haft egen firma i 20 år. Det som är sakligt är att jag och min hust­ru startade ett aktiebolag vid årsskiftet.
Så du kommer inte sälja material till LRF?
– Nej.
Mina uppgifter säger att du redan börjat kontakta folk på redaktionen om att ingå i det bolaget?
– Jag kommentar  inte bolaget, som heter Dalby Media.
Stannar du som chefredaktör eller ska du sluta?
– Jag kommer att avgå den 29 maj med alla andra, och kommer inte flytta med som chefredaktör till Stockholm. Vilka planer jag har och vad jag ska göra sen det håller jag för mig själv.
Har du några planer på att då leverera till LRF?
– Nej, Dalby Media kommer inte att leverera till LRF Media.
Efter att Journalisten pratat med fler personer på ATL som bekräftar uppgifterna anonymt kontaktar vi Dan Birgerson igen. Då låter det så här:
– Vad jag kommer att syssla med när jag slutar på ATL är inget jag kommer att prata om med medier.
Fanns det någon plan på att starta ett annat företag som skulle kunna leverera till LRF Media?
– När man flyttar en arbetsplats så är det en massa människor som funderar på vad man ska göra sen. Sådana diskussioner har ju funnits ganska länge, det är väl ingen hemlighet, men att det skulle finnas ett företag som skulle leverera till LRF Media med ett avtal, så är det inte, det finns inte.
Fanns det något försök att starta en sådan verksamhet?
– Det får du väl fråga folk som har sådana planer, inte vet jag.
LRF Medias VD Ruben Jacobsson vill inte svara på frågor om vilka samtal har som förts om framtida frilansplaner.
– Som jag förstår det har Dan Birgerson pratat med några och frågat om de vill jobba i hans företag. Och det är det enda jag har hört. Folk var irriterade och förbannade. Och jag kan inte kommentera vilka vi har pratat med. Det är klart att det är många som funderar på vad de ska göra när de blir uppsagda. Vi pratar med många, både grupper och enskilda individer, säger Ruben Jacobsson.

Ingen i ledningen vill alltså bekräfta uppgifterna. Men Journa­ listen har tagit del av ett internt mejl som skickades i fredags till flera medarbetare på LRF Media i Stockholm. Avsändare är Annika R Hermanrud, tillförordnad  chefredaktör för Land Lantbruk. Så här skriver hon bland annat i mejlet:
”Nu kan jag också berätta att ATLs nuvarande chefredaktör Dan Birgerson har påbörjat arbetet med att skapa en form av produktionsbolag som eventuellt kan komma att samarbeta med LRF Media – i första hand mot segmentet jord, skog och företagande. Alla detaljer är inte klara i detta arbetet, jag återkommer och berättar mer om detta så fort jag kan.”
Johannes Nesser
Klas Granström

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos