Gå direkt till textinnehållet

Extrastämma efter interna strider

Catharina Ekdahl, VD på Svenska Fotografers Förbund, SFF, lämnar i protest sin post efter tio år på förbundet och även en styrelseledamot har lämnat i protest. Idag har SFF extrastämma för att bland annat hitta en ersättare.

– Jag har inte längre den insyn i verksamheten som jag behöver och kan inte ta det ansvar som jag har enligt aktiebolagslagen. Då kan jag inte fortsätta, säger Catharina Ekdahl.

Klockan 16.00 i dag (19 augusti) håller SFF extrastämma.

På dagordningen finns punkten fyllnadsval efter styrelseledamoten Jäger Arén som som valt att hoppa av styrelsen.

Annons Annons

Arén är missnöjd med hur SFFs ordförande Lotta Schwarz sköter kontakterna med förbundskansliet.

Han motiverar sitt beslut i ett brev till styrelsen:

”Detta gör jag mot bakgrund av att jag inte finner stöd hos övriga styrelsemedlemmar i min oro hur kontakten sköts och har skötts mellan ordförande, servicebolaget och tidskriften.

För mig består kontinuiteten i förbundet av kansliet och tidskriften och jag känner stor oro för hur kommunikationen mellan styrelse och servicebolaget utvecklats, och att vi i styrelsen tillåtit att så skett.”

Arén har meddelat Schwarz att han inte längre har förtroende för hur hon sköter sitt ordförandeskap och att han inte vill vara med och dela ansvaret för utvecklingen på kansliet där han ser en stor risk för kapital- och kunskapsförlust:

”En utveckling som jag anser är ett direkt resultat av hur hon aktivt valt att driva kontakten med kansliet.”

Catharina Ekdahl instämmer helt i de synpunkter Jäger Arén för fram i sin avgångsmotivering.

Jäger Arén riktar även kritik mot SFFs styrelse:

”Det har varit en ensam resa att vara den som ifrågasatt hur och med vad vi arbetat och de beslut som tagits. Det känns inte meningsfullt att sitta kvar i styrelsen när jag inte delar grundläggande värderingar med övriga styrelsen i de här frågorna.”

Lotta Schwarz har också övertagit utgivaransvaret från Jenny Morelli, redaktör för SFFs Fotografisk Tidskrift, vilket upprör medlemmen Jacob Forsell, tidigare prisad fotograf med bland annat en lång karriär på Expressen bakom sig.

– Vi får knappast läsa något om turbulensen inom SFF i det egna medlemsbladet, säger han.

Jacob Forsell kommer att närvara vid kvällens extrastämma då situationen inom förbundet ska diskuteras i ett efterföljande möte.

Journalisten har utan framgång sökt Lotta Schwarz. För Resumé uppger hon att hon är förvånad och besviken över Catharina Ekdahls beslut att lämna sin post.

"Vi tycker att det här känns jättekonstigt, men hon har inte ens presenterat för oss att hon upplever att hon har bristande insyn i verksamheten", säger Lotta Schwarz till Resumé.

Fler avsnitt
Fler videos