Gå direkt till textinnehållet

Dagens Handel vill publicera bilder på snattare

Branschtidningen Dagens Handel överväger att börja lägga ut bilder på misstänkta snattare på dagenshandel.se. - Det handlar inte om någon som snattar en chokladkaka, säger chefredaktören Thomas Karlsson.Foto: Thomas Perkins, Fotolia 

Det är branschorganisationen Svensk Handel som vill börja lägga ut bilder från butikers övervakningskameror på nätet, eventuellt på dagenshandel.se. Nu undersöker Dagens Handel om det är förenligt med svensk lagstiftning. Bland annat inväntar man JOs prövning av Skånepolisens nätpublicering av bilder från övervakningskameror.

– Men vi har också kopplat in egna jurister för att se till att vi verkligen har lagen på vår sida, säger Thomas Karlsson.

Skulle det vara förenligt med de pressetiska reglerna att publicera bilder på misstänkta snattare, anser du?

Annons Annons

– Ja, men det måste vara grövre brott det handlar om, inte någon som snattar en chokladkaka eller en förvirrad tant Elsa som råkar plocka på sig en falukorv. Det måste avgöras från fall till fall om vi ska publicera, säger Thomas Karlsson.

– Tanken är att våra läsare ska kunna känna igen personer som sätter butiksstölder i system, eller kanske har hotat deras egen personal.

Programmet Efterlyst i TV3, där misstänkta brottslingar visas i bild, berörs inte av svensk lag eftersom TV3 sänder från Storbritannien.

Fler avsnitt
Fler videos