Gå direkt till textinnehållet

Irakiska tv-journalisten Stera Karim utvisas

Foto: Stefan Zouagui Irakiska tv-journalisten Stera Karim ska utvisas ur Sverige. Det står fast efter att hennes prövningstillstånd till Migrationsöverdomstolen avslagits.– Det är bedrövligt, säger advokaten Johan Mellgren.

Journalisten rapporterade tidigare om tv-journalistens Stera Karims situation på Journalisten.se. Hon berättade då att hon varit tvungen att fly från Irak för att hon blivit misshandlad och hotad. Orsaken var att hon konverterat från islam till kristendom, och att hon dessutom jobbade som journalist på en kristen tv-kanal.

Migrationsöverdomstolen, som är högsta instans vad det gäller asylärenden, anser inte att det finns skäl att ge Stera Karim något prövningstillstånd. Det innebär att migrationsdomstolens dom gäller, och att Stera Karim ska utvisas. När utvisningen ska verkställas är dock inte klart.

Johan Mellgren är Stera Karims advokat. Han tror att anledningen till utvisningsbeslutet kan vara att Stera Karim aldrig döpte sig i sitt hemland. Enligt domen har Stera Karim ”varken konverterat eller låtit döpa sig.”

Annons Annons

– Men om hon hade döpt sig i Irak hade hon mördats. Till och med en präst avrådde henne från att döpa sig, säger han.

I domen uppger Stera Karim att hon lever som en kristen, umgås med kristna och inte bär slöja. Trots det anser rätten alltså att hon inte har konverterat. Rätten anser inte att det visats att de hot hon har utsatts för är kopplade till att hon lever ett kristet liv. Men vid frågan om de kristnas situation i Irak är rådmannen Arvid Hessén som var domare i Stera Karims mål tydlig.

– Kristna riskerar att förföljas i Irak, säger han.

Arvid Hessén säger till Journalisten att det också är tveksamt om Stera Karim verkligen är journalist eftersom hon inte har någon journalistutbildning. För rätten har hon dock styrkt att hon arbetat som journalist, både för Kurdistan tv och den kristna tv-kanalen Ishtar-tv.

– Hon har tydligt redovisat att hon är reporter. Hon har lämnat in en video där hon läser nyheter. Hon har lämnat in intyg att hon har jobbat på tv-stationen Ishtar-tv. Hon har ingen journalistutbildning men hon har ändå visat att hon är journalist, säger Johan Mellgren.

Rådmannen Arvid Hessén menar dock att nyhetsuppläsarrollen inte nödvändigtvis innebär att man är journalist i Irak.

– Det kan ju vara så att vem som helst kan jobba som nyhetsuppläsare i Irak, säger han.

Varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen har dock tagit reda på om det är praxis att icke-journalister jobbar som nyhetsuppläsare i Irak.

– Vanligtvis går vi inte ut och hämtar information utan det ska den asylsökande lämna in till oss, säger Arvid Hessén.

Migrationsdomstolen summerar i domen att det inte finns någon konkret hotbild mot den irakiska journalisten.

En av målets nämndemän gick emot majoriteten och tyckte att Stera Karim skulle beviljas uppehållstillstånd. Nämndemannen menar att det råder svåra motsättningar i Irak mellan kristna och muslimer. Därför kan det finnas en hotbild mot Stera Karim eftersom hon inte lever som en muslim och har arbetat för en muslimsk tv-kanal och sedan bytt till en kristen tv-kanal, menar han.

Stera Karim har inte gått att nå för en kommentar men enligt hennes advokat chockades hon av beslutet.

Fler avsnitt
Fler videos