Gå direkt till textinnehållet

Sverige beklagar Israel-artikel i Aftonbladet

Den svenska ambassadören i Israel beklagar i ett uttalande Aftonbladets publicering av en artikel där den israeliska armén påstås ligga bakom mord och organhandel.(Uppdaterad)

Det var i måndags som Aftonbladets kultursida publicerade en artikel med rubriken Våra söner plundrades på sina organ. Artikeln är skriven av frilansen Donald Boström, som för fram allvarliga anklagelser mot armén.

Publiceringen har orsakad en häftig reaktion i Israel, där utrikesministerns talesman kallat artikeln för "en skamfläck på yttrandefriheten" och "en artikel som sprider skam över svensk demokrati och hela den svenska pressen".

Enligt uppgift har den israeliske ambassadören överlämnat en protest till den svenska regeringen och Aftonbladet. Varken Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldts pressekreterare kände i förmiddags till någon sådan protest. Aftonbladets chefredaktör hade ännu på eftermiddagen inte tagit emot någon israelisk protest.

Annons Annons

Den svenska ambassadören i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, beklagade i dag Aftonbladets publicering i ett pressmeddelande, där hon skriver:

"Artikeln i den svenska tidningen är lika chockerande och förskräcklig för  oss svenskar som den är för israeliska medborgare. Vi delar den förfäran som den israeliska regeringens representanter, medier och den israeliska allmänheten har uttryckt.

Precis som i Israel råder pressfrihet i Sverige. Emellertid är pressfrihet och frihet från förtryck friheter som bär med sig ett visst ansvar. I detta fall faller det på tidningens ansvarige utgivare."

Jan Helin kallar Borsiin Bonniers uttalande "pinsamt".

– Det är häpnadsväckande och ett flagrant övergrepp mot yttrandefriheten att en talesman för den svenska regeringen tar avstånd från vad som skrivs i en debattartikel i en svensk tidning. Jag utgår från att UD inte kände till uttalandet i förväg och att detta kommer att få konsekvenser för ambassadören.

– Det är obehagligt att se den israeliska progapandaapparaten gå i gång på grund av uppgifter i en svensk debattartikel och att man gör historiska referenser till förtryck av judar. Detta handlar inte om etnicitet utan om huruvida brott begåtts eller inte och Boström tar inte ställning till den frågan.

Donald Boström, som i dag varit hårt ansatt av svenska och internationella medier, säger till Journalisten:

– Frågan är känslig och orsakar alltid reaktioner. Men i reaktionerna lyfter man bort fokus från sakfrågan. I Israel pågår illegal organ-trafficking. Fågan har varit uppe i Knesset. Problemet är globalt.

Boström tycker sig ha fått nya belägg efter tillslaget mot den amerikanska maffian då en rabbin greps, anklagade bland annat för att ha ägnat sig åt organhandel.

I Donald Boströms artikel påstår palestinier att den israeliska armé gör sig skyldig till mord på palestinier och att man sedan tar hand om och säljer organ från dem.

– Jag har bedrivit vanligt journalistiskt arbete och hört båda sidor. Palestinierna påstår att detta har hänt, israelerna förnekar det. Jag kan inte avgöra det, men vill få till stånd en utredning som kan visa vad som är sant eller falskt.

Han är överraskad över det uttalande som den svenska ambassadören i Tel Aviv gjort.

– I Sverige är det inte upp till politiker och ambassadörer att tala om vad som kan publiceras i en tidning.

Fler avsnitt
Fler videos