Gå direkt till textinnehållet

Vill bli fängslade i solidaritet

Veckan innan Martin Schibbye och Johan Persson ställs inför rätta i Etiopien planerar en grupp svenska journalister att begära sig själva häktade.

I solidaritet med de fängslade kollegorna Schibbye, Person och Dawit Isaak ska journalisterna försöka bli inlåsta på Kronobergshäktet i Stockholm.

– Det är en symbolisk manifestation, berättar Rodeos chefredaktör Johan Wirfält, en av initiativtagarna till aktionen. Deras situation är inte unik.

På vilka grunder begär ni er häktade?

– Vi har ingen plan på att bryta några lagar. Men vi får se om vi kan hitta något sätt som får dem att släppa in oss.

Det är heller inte nödvändigt att de faktiskt blir inlåsta, menar Wirfält. Syftet är först och främst att uppmärksamma frågan på ett nytt sätt.

– När Martin och Johan greps blev det tydligt hur UD ser på det här. Utifrån Carl Bildts uttalanden i Almedalen lät det nästan som att journalisterna får skylla sig själva, säger Johan Wirfält.

Wirfält menar att journalister på utlandsuppdrag är i ett mycket mer utsatt läge nu än tidigare. Allt mer av utlandsbevakning läggs på frilansar som reser utan redaktion i ryggen och utan en chefredaktör som är beredd att stå upp för deras sak om det går åt pipan.

Även Rodeo köper in utlandsjobb från frilansar, av bland andra Johan Persson som medverkar i tidningens höstnummer.

 

– Det är så verkligheten ser ut, men det viktiga är att man som redaktör ändå känner ett ansvar. Om man vill att den här typen av journalistik ska finnas så kanske man måste fundera på att underlätta för frilansarna. Kanske höja arvoden på bekostnad av något annat.

Manifestationen utanför (och eventuellt inuti) Kronobergshäktet ska dock inte ses som ett inlägg i en intern mediedebatt.

– Det viktigaste nu är att Martin och Johan blir frisläppta, säger Johan Wirfält. Att UD ger allt stöd de kan i samband med rättegången, det är det primära.

Fler avsnitt
Fler videos