Gå direkt till textinnehållet

Vikarier blåsta på pensionspengar

— Alla i vikariesvängen blir blåsta på en del av sin pension. Och det är inga småpengar det handlar om.Den varningen kommer från journalisten Mikael Nyman som jobbar med Nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner.

— Alla i vikariesvängen blir blåsta på en del av sin pension. Och det är inga småpengar det handlar om.

Den varningen kommer från journalisten Mikael Nyman som jobbar med Nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner.

I början av 1990-talet hoppade Mikael Nyman runt som reportervikarie mellan Aktuellt och Utbildningsradion.

Annons Annons

Pensionen var knappast något Mikael Nyman funderade över. Men han borde kanske ha gjort det.

— När jag efter tre år kontrollerade vilken ITP-pension jag hade att vänta fick jag beskedet att det inte fanns en krona att hämta, säger Mikael Nyman.

Så här är det:

Arbetsgivaren är enligt avtal skyldig att betala premier till avtalspensionen för alla anställda. Det ger rätt till så kallad ITP-pension vilket i vanliga lönelägen motsvarar ett par tusenlappar extra per månad i pension.

Men ITP-inbetalningarna startar först för den som arbetat mer än tolv månader hos en arbetsgivare. Om man byter arbetsplats vid las-gränsen elva månader blir man helt utan ITP-pension.

— För min del innebär det att SVT och UR sparade cirka 50 000 kronor i ITP-inbetalningar, säger Mikael Nyman som numera är specialiserad på pensionsfrågor.

Ett undantag gäller en del mindre företag i mediebranschen som är anslutna till Pressens Pensionskassa. De arbetsgivarna måste börja betala in ITP-pengar när vikariatet pågått sex månader.

Allt det här gäller bara vikarier som är 28 år och äldre eftersom ITP tjänas in först från och med 28 års ålder.

— Vikarier måste ta med pensionsfrågan i lönediskussionerna, framhåller Mikael Nyman. Den som är över 40 år bör kräva minst tio procent extra för att komma i nivå med de fast anställda.

Ett variant är givetvis att teckna en privat pensionsförsäkring.

När Mikael Nyman upptäckte hur systemet fungerar försökte han få SJF att agera.

— Jag fick inget gensvar och då lämnade jag förbundet. Även om facket inte kan förhandla fram vettiga villkor så borde man tydligt informera om det här. Nu använder jag fackavgiften för att bättra på min pension.

— Via PTK förhandlar vi just nu med SAF, uppger Jeanette Janson, förhandlingschef vid SJF. Vårt mål är att arbetsgivarna ska vara skyldiga att göra ITP-inbetalningar även för anställningar som är kortare än ett år.

Förhandlingarna är klara tidigast till sommaren.

Fler avsnitt
Fler videos