Gå direkt till textinnehållet

”Vi var lite hetsiga i Löfvenintervjun”

En 40-minuters partiledarintervju om dagen, i åtta dagar. Så börjar Ekots Monica Saarinen och Daniel Alling jobbhösten.

Hur lång semester hann ni ha i år?
Monica Saarinen: – Vi hade tre veckor efter Almedalen och har jobbat två veckor nu.

Ni kör åtta partiledare under åtta dagar, 40 minuter per intervju. Hur är det?
MS: – Det är fruktansvärt intensivt, jag för min del har aldrig haft fem morgnar på raken. Det är tufft.

Daniel Alling: – Det är en så kallad utmaning att klara det rent orkmässigt. När sändningen är över kan vi inte gå hem utan tar tag i nästa dags manus. Hittills har det gått bra, men vi har ju bara gjort två…

Annons Annons

Hur mycket tid har ni lagt ner på research?
MS: – Vi hade fyra veckor för research på försommaren och nu har vi haft två veckor för att skriva manus och spika frågorna. Det är generöst kan man tycka, men SR har bestämt att det här ska vara mer pålästa intervjuer. Tiden behövs.

Ni har tagit fram frågorna tillsammans med producenten Magnus Westberg. ​Hur vet ni vad väljarna vill veta?
DA: – Det är förstås omöjligt att veta exakt vad väljarna vill veta. Men vi har ambitionen att inte så mycket söka efter nån fotnot i budgeten att sätta dit partiledarna på, utan att vara i de stora frågorna, och i de partispecifika. Stämmer deras resonemang i deras hjärtefrågor? Kan vi hitta ologiskheter, floskler? Man kan inte heller bortse från de frågor som är stora för väljarna; invandringen, klimatet…

MS: – I en del frågor skiljer sig ju partierna inte så mycket åt, till exempel i brott och straff. Då har det mindre betydelse för väljarna att få klargöranden där. Vi har försökt hitta andra frågor.

Hur preppar ni inför själva intervjusituationen, på morgonen?
DA: – Jag dricker energidryck tio minuter innan sändning. Innan dess har vi skrivit färdigt ett upplägg för manus till alla partier, som vi jobbar igenom eftermiddagen före. Just nu sitter vi med Jan Björklunds.

MA: – Vi är här fem på morgonen och går igenom vad som hänt. I morse var det de här bilbränderna, som vi diskuterade hur vi skulle ta upp. Vi bestämde att han måste få reagera på det.

Ni snackade Modo med statsministern före direktsändningen i morse. Är det viktigt att värma upp även så vana intervjupersoner?
DA: – Jag tycker alltid att det genuint kul att prata sport med folk. Och även de måste ju komma igång lite, det är tidigt på morgonen.

Vad är viktigast i samspelet er två emellan?
DA: – Det här är våra första sändningar ihop, och vi är glada över att det funkar så bra. Dert handlar om att jobbat igenom varje manus tillsammans och är överens om vilka frågor vi ska ställa. Då kan vi använda ögonkontakt och vara flexibla i studion. Att jobba med Monica är en ära för mig.

MS: – Det är viktigt att vi har kul ihop och pratar fram uppläggen så noga.

Hur öppna tycker ni att dagens partiledare är i allmänhet? Är de superslipade med inövade budskap eller känner ni att ni faktiskt kan få raka svar och att det kan hända något i intervjun?
MS: – Jag tycker att man i intervjuerna både igår och idag hörde positionsförändringar, inte bara message tracks, även om de är ganska vanliga om man ska vara helt ärlig. Vi försöker komma runt det genom att styra samtalet. Idag var vi kanske lite hetsiga faktiskt, man avbryter när man hör vart det går och det inte är dit man tänkt.

DA: – Det är en fin balansgång det där.

Vilken partiledare är den största utmaningen?
MA: – Det tänker jag inte svara på. Men det beror också på vilka frågor det handlar om.

DA: – Alla är värda samma behandling. Det är en otroligt viktig princip att behandla alla likadant, vara lika hetsiga mot alla. Det är alla skickliga på att veta vad de vill få fram.

Du Monica har gjort väldigt många makthavarintervjuer, är den erfarenheten bara en fördel eller kan det finnas någon risk i det också?
MS: – Jag har gjort det så många gånger och ställt precis alla frågor att jag faktiskt kan tänka: hur ska jag vara nyfiken? Men grejen är att Daniel kommer in med en helt annan energi och synsätt, vilket gett en jättebra dynamik och otroligt bra diskussioner. Jag inser att vi kan ställa frågor på ett annat sätt också.

Efter intervjuerna väntar kommentarer, mer kommentarer och sen Ring P1-väkteri. Hur mycket partiledare tål P1-lyssnarna?
MS: – Ganska mycket tror jag, om man är intresserad.

DA: – Det är en bra och berättigad fråga, för det är ju inte bara P1-publiken utan de blir intervjuade överallt och hela tiden. Men val är jätteviktiga, det kan knappast bli för mycket.

Fler avsnitt
Fler videos