Gå direkt till textinnehållet

”Vi säger inte att snabbtesterna är värdelösa”

I SVTs uppmärksammade test av antigentester missade fem av fem sorter omikron med genomsnittliga virusnivåer. ”Jag hoppas att folk inte drar den vidare slutsatsen, att snabbtesterna är värdelösa”, säger reportern Erik Wikén.

Snabbtester för covid-19 har varit restnoterade på svenska apotek under vintern och säljer slut så fort de kommit i lager. Men hur tillförlitiga är de? Olika vetenskapliga studier har gett olika besked. SVT Nyheters reportrar Erik Wikén och Sebastian Strandberg hade båda pratat med folk som testat negativt hemma men positivt i PCR-test, och letade efter ett sätt att illustrera problemet.

– Vi kontaktade Nationellt pandemicenter vid Karolinska institutet och bollade med dem. De kom med ett koncept: vi kunde testa utifrån genomsnittliga virusmängder som gett utslag på PCR, säger Erik Wikén.

Fem olika märken antigentester testades. Tre av fem sorter gav positivt utslag på deltavarianten, men inget antigentest gav positivt utslag på omikronvarianten med en genomsnittlig virusmängd.

Annons Annons

”Det gör mig mörkrädd med tanke på hur mycket folk förlitar sig på de här snabbtesterna just nu”, säger Jessica Alm, enhetschef på Nationellt pandemicenter, i inslaget.

– Vi var inte alls förberedda på vilket resultat vi skulle få. Vi blev också förvånade över att omikronvarianten inte gav något resultat vid den första virusnivån, säger Sebastian Strandberg.

SVTs publicering som gjordes på måndagen har fått stor spridning i sociala medier.

Folk verkar dra starka slutsatser om att snabbtesterna inte hittar omikron, och helt döma ut dem. Hur ser ni på det?
– Det är svårt att svara på. Vi har också noterat att klippet fått spridning. Vår förhoppning är att det sprids för att det visar på en problematisering av självtesterna. Jag hoppas att folk inte drar den vidare slutsatsen, att snabbtesterna är värdelösa, för det var inte publiceringens mening. Vi har försökt vara väldigt tydliga med det, säger Erik Wikén.

– Som journalistisk metod kan man ju testa och illustrera ett fenomen, men vi vill också vara noggranna med att det inte framstår som att vi slår fast något det krävs en vetenskaplig studie för att göra på riktigt.

– Vi litar väl också på vår publik, att de kan ha två saker i huvudet samtidigt, säger Sebastian Strandberg.

Så vad kan ni visa egentligen?
– Det vi tycker att testet visar är att samma virusmängd ger olika utslag på olika tester. Vilket illustrerar en osäkerhet, som är känd sedan tidigare, säger Erik Wikén.

Antigentesttestet var ett av SVTs mest tittade och lästa på sajten igår.

Hur tänker ni personligen kring de här testerna nu?
– Jag var dålig men testade negativt för någon vecka sedan. Nu blev jag ännu mer osäker, säger Sebastian Strandberg.

– Jag har fått både positiva och negativa svar, säger Erik Wikén.

Fler avsnitt
Fler videos