Gå direkt till textinnehållet

”Vi är många prestationister”

Adam Svanell tyckte att livet var nästan perfekt bortsett från att han kände sig förkyld och lite sliten. Efter en vända på sjukhus med bröstsmärtor diagnoserades han med utmattningssyndrom. Utifrån sina egna erfarenheter har han skrivit en bok som handlar om stressens historia.

Hösten 2016. Vid sidan av sitt jobb som redaktör för kulturmagasinet i Svenska Dagbladet hade Adam Svanell en del sidouppdrag och ett romanprojekt på gång på fritiden. Nu skulle han vara tjänstledig för att skriva klart romanen.

– Jag var trött redan innan jag tog ledigt men hade ändå svårt att sova, berättar han när vi ses – på stort köksbordsavstånd – i hans lägenhet i Aspudden.

Han mådde inte bra och så mycket skrivet blev det inte under tjänstledigheten. När Adam Svanell kom tillbaka till Stockholm från familjens sommarhus på Österlen skulle han genomföra en författarintervju som han lovat tidningen. Men där tog det stopp. Med panikångest och ont i bröstet togs han in på sjukhus. Det var dock inget fel på hjärtat, hela Adam Svanells kropp hade kraschat och han sjukskrevs.

Annons Annons

– Många har en skev bild av utbrändhet och tror att det bara handlar om nedstämdhet och att man tappar kraft. Och det kan kanske stämma för vissa, men för mig var det främst kroppsligt. Hela min kropp protesterade så fort jag tänkte på arbete och jag blev överkänslig, oerhört trött ochfick huvudvärk, bröstsmärtor, tinnitus och yrsel.

– Jag har haft svårt att acceptera att jag har gränser som alla andra. Jag blir lätt uttråkad och rastlös och även om jag inte jobbar dygnet runt tänker jag väldigt mycket på jobb även när jag är ledig. Jag har varit oerhört frustrerad över att min kropp inte lyder, att jag inte kunnat lägga in den extra växeln när den behövts.

I boken Anonyma prestationister – en historia om stress, berättar han om sin resa tillbaka till jobbet på SvD, idag som redaktör för reportage och fördjupning, en tjänst där han tycker att han arbetar mindre splittrat och utan lika många korta deadlines.

Adam Svanell har också lagt ner sin återkommande satirkolumn ”Lärdomar från veckan”, som han insett stressade honom för mycket.

– Som så många andra söker jag bekräftelse och vill prestera så bra som möjligt.

I dag mår han bättre och när förlaget frågade om han ville skriva en bok om sina upplevelser fann han projektet lockande. Han tog sex månaders tjänstledigt och trodde att han skulle hinna skriva boken i lugn och ro. Då vaknade prestationisten i honom och han hittade mer och mer material som han ville få med. Mycket av det han fått lära sig om hur han skulle ta hand om sig själv trängdes undan och han började rucka på arbetstid, mobiltid och meditationstid.

När tjänstledigheten var över var inte boken färdig. Adam Svanell pressade sig för hårt och blev sjukskriven igen. Men den här gången var det en lindrigare svacka och efter några veckor var han tillbaka på jobbet.

– Jag vet inte varför jag som är så privilegierad har blivit sjuk, säger han. I boken försöker jag peka på olika strukturella faktorer som kan påverka. Mediebranschen har drabbats av dålig ekonomi och neddragningar och journalisterna har fått många nya arbetsuppgifter och verktyg att hantera. Journalister har hög motivation i jobbet, men det har ju å andra sidan de som jobbar inom många andra yrken också.

Inne i vardagsrummet ligger högar av böcker och rapporter om stress som Adam Svanell läst. För boken handlar inte bara om hans egna upplevelser av utmattningssyndrom och den behandling han erbjöds, utan är samtidigt en genomgång av stressens historia. Bara källhänvisningarna i boken upptar ett 40-tal sidor.

Nu hoppas han att boken ska skapa förståelse för dem som drabbas av stressjukdomar.

– Jag tror också att många kan känna igen sig i min berättelse. Vi är många prestationister.

Fler avsnitt
Fler videos