Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Svanthe Harström

Frilansfotografen Svanthe Harström och Lasse Hallberg, reporter på Sundsvalls Tidning, har tilldelats 2011 års Rolf Smedman-diplom för sitt arbete för sportfisket.

Hur känns det att tilldelas diplomet?

­ – Jag är stolt, glad och taggad att fortsätta jobba med att fotografera sportfiske, för diplomet är en bekräftelse på vad jag och Lasse Hallberg sysslar med.

När började ni skriva fiskereportage i Sundsvalls Tidning?

–  Det var 1990 som jag och Lasse Hallberg började göra reportage som publicerades varannan vecka i söndagsbilagan. Det är för dessa reportage vi belönats.

Fiskar du själv?

– Det gör jag. Nu på fredag åker jag till norra Norge för att fiska lax.

Förekommer det att du fotograferar under vattnet?

– Inte så mycket. Jag har ramlat i några gånger. Jag håller mig på ytan. Större delen av sommaren lever jag i vadarstövlar.

Vem var Rolf Smedman?

– Han var en författare, illustratör och tecknare från Njurunda. Inom sportfiskekretsar är han en guru som var med om att utveckla flugfisket i Sverige. Han avled 2010.

I motiveringen till diplomet står det att "de tillsammans under mer än två decennier på ett informativt, pedagogiskt och intresseväckande sätt bevakat och skildrat aktualiteter, händelser och skeenden inom sportfiskets områden alltifrån ekologiska, miljömässiga och kulturella aspekter till fängslande skildringar om sportfiskets utövning, fascination och betydelse".

Fler avsnitt
Fler videos