Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Ola Sigvardsson

Ola Sigvardsson, tidigare chefredaktör för Östgöta Correspondenten, är allmänhetens nya pressombudsman. I går var första dagen på den nya tjänsten. (Foto: Jeppe Gustafsson/Östgöta Correspondenten)

Hur kändes första arbetsdagen?
– Det gick säkert bra, när man kommer till en ny arbetsplats är det många nya rutiner, datasystem och annat att lära sig. Jag ägnade i princip hela dagen åt att utforska allt det nya.

Behärskar du det nu?
– Haha, nej det tror jag inte. Inte än.

Var högen på skrivbordet stor när du kom i går morse?
– Vi har ett antal ärenden under behandling, men jag vill nog säga att bunten minskat de senaste åren. Det är inte bara jag som granskar fallen utan hela kansliet hjälper till.

Vad var det som lockade dig till tjänsten som PO?
– Jag har jobbat som journalist i 35 år och som utgivare de senaste tio åren. I rollen som utgivare har intresset för den här sortens frågor vuxit. Var går gränsen mellan vad som får och inte får eller kan berättas?

Ola Sigvardsson påpekar att etiska frågor är något som utgivare dagligen brottas med och att det inte är något som man plockar fram enbart vid högtider. Han har själv blivit anmäld till och granskad av PO vid ett par tillfällen och fälld två gånger.

Ångrar du någon publicering?
– Jo, det är klart att jag har ångrat vissa publiceringar. Jag tror inte att det finns någon utgivare som inte har ångrat en publicering. Men man kan även ångra att man inte har publicerat något, att man varit för feg.

I den nya medievärlden, kan du se någon förändring av pressetiken?
– Det är en intressant fråga. I den oreglerade delen av internet sker en explosiv publicering av tvivelaktigt material. Men jag är förvånad över hur små förskjutningarna varit i den reglerade pressen, att man inte har rusat efter.

Hur kommer det sig tror du?
– I grund och botten hänger det nog ihop med att journalister arbetat med etiska frågor i över 100 år. Man har det i sig och det är inget som man bara kastar bort. Det etiska förhållningssättet ligger kvar och än så länge håller man sig borta från den vilda västern som råder i den oreglerade delen.

Ola Sigvardsson har en gedigen erfarenhet från journalistyrket. Under de yrkesverksamma åren har han bland annat arbetat som motorreporter och grävande reporter på Dagens Nyheter. Han har tilldelats Stora journalistpriset och Guldspaden.

Men förhållandet till det skrivna ordet har inte alltid varit lätt. I tidig ålder upptäcktes att Ola Sigvardsson hade dyslexi, något som han bemästrade bland annat med hjälp av sin pedagogiska mamma och serietidningar. Personer i samma situation ger han rådet:

– Det viktigaste är att inte ge upp. Kämpa med språk och text på olika sätt. Det behöver inte vara en tung roman, utan kan lika gärna vara en serietidning eller en bruksanvisning.

Fler avsnitt
Fler videos