Gå direkt till textinnehållet

Ola Sigvardsson: ”Brutaliteten i de värsta övertrampen förvånade”

När Ola Sigvardsson för boken Äventyr i etikbranschen såg tillbaka på sina tio år som PO/MO blev han överraskad av grovheten i de värsta publiceringarna. 

– De är i en klass för sig och inte särskilt många, men där finns en brutalitet gentemot de granskade som förvånade mig när jag gick tillbaka, säger Ola Sigvardsson.

Ett exempel är den företagsledare som för ett antal år sedan granskades i tidningen Chefs cheftest.

– Det var vad jag menar var ett rent karaktärsmord, med mycket allvarliga påståenden, och som inte egentligen går att försvara sig mot.
Andra grova övertramp begicks under Metoo. Ola Sigvardsson menar att ett antal publiceringar skadade Metoorörelsen mer än de tjänade den, eftersom fokus flyttades från strukturer till enskilda personer. Sedan dess har medierna lärt sig ha mer is i magen, anser han.

– Nivån för vad som anses rimligt att publicera om enskilda har återgått till den situation som rådde innan Metoo. Det visar att lärdom har skett.

I boken återvänder Sig­vardsson till ett antal uppmärksammade fall han hanterat, men sätter också in medieetiken i ett historiskt perspektiv – och blickar framåt. Att allt fler sajter och poddplattformar väljer att frivilligt ansluta sig till systemet är positivt, betonar han. Inte minst eftersom den oreglerade delen av internet, där etiskt ansvar ofta saknas, gör att mycket står på spel just nu. 

– Dels finns de som systematiskt väljer att strunta i etiska övervägningar, [Patrik Sjöbergs pedofiljägarsajt] Dumpen är ett sådant exempel. Dels riskerar det systematiska näthatet mot människor på den offentliga arenan att mala ner det demokratiska samtalet. Risken är att de som ansvarar för vår lagstiftning vill begränsa den yttrande- och tryckfrihet som varit så viktig för att bygga det land vi har.

Det bästa motmedlet är att hålla fast vid och försöka utvidga ett etiskt förhållningssätt, menar han.

Kändisar borde MO-anmäla oftare, är en annan slutsats i boken. Under Ola Sig­vardssons tio år som PO/MO anmälde bara tio kändisar – kungafamiljen inte medräknad – publiceringar. Samtliga tidningar fälldes. Den låga anmälningsgraden kan bero på trötthet över mängden som skrivs, eller att man lever i symbios med tidningarna; all uppmärksamhet är av godo.

– En tredje faktor tror jag är att många kändisar kan vara oroliga för att bli utpekade som att ha ömma tår, sakna humor. Risken att bli betecknad som humorlös i offentligheten kan avskräcka. Men de borde anmäla, för det är många kränkningar, ofta på ett sätt som inte är rimligt, säger Ola Sigvardsson.

 

Fler avsnitt
Fler videos