Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Malin Olofsson

Malin Olofsson har haft anledning att fira mer än en gång i år. Förutom Guldspaden för hennes och Daniel Öhmans "Den danska grisindustrin" tänker hon fira sitt nya arbetsrum på Sveriges Radio. Hon är SRs nya specialreporter med inriktning på miljö, klimat och hållbarhetsfrågor.

Hur länge har du vetat om att du skulle få jobbet?

– Jag har i ganska lång tid vetat om att jag skulle få Ingrid Gustavssons tjänst som miljöreporter på Ekot, när hon gick i pension. Jag har jobbat parallellt med henne sedan klimatförhandlingarna på Bali, 2007. Jag har mer eller mindre skolats in i tjänsten de senaste åren. 

Annons Annons

– Jag har jobbat mycket med miljöfrågor och följt ämnena noga. Det föll sig nog ganska naturligt att jag skulle bli den nya specialreportern på Ekot.

Vilka ämnen brinner du för och tänker driva?

– Miljöfrågan är ett så brett område, allt är viktigt, tycker jag. Från energifrågan till livsmedelsproduktionen, eftersom det hänger ihop i slutändan. Det är lätt att det bara blir klimat. Men för mig är det ändå viktigt att hålla kvar klimatfrågan, trots att det blev ett fiasko i Köpenhamn.

– Ett ämne som jag vill driva är hållbarhetsfrågan, inom livsmedelproduktionen. Jag är väldigt intresserad av hur maten produceras och vad som händer efteråt. Där finns det mycket att berätta om och allt fler i samhället vill veta hur produktionen av deras mat går till. Mat är basen för vår överlevnad och därför  är det viktigt att granska.

Vad har du gjort tidigare?

– På Sveriges Radio har jag mestadels jobbat på P1-morgon som reporter, men har också gjort en hel del redaktionsöverskridande samarbete kring miljöfrågor. Under hösten arbetade jag med Vetenskapsradions miljöprogram Klotet och nu i vinter har jag gjort P1-serien Matens pris tillsammans med Ekots Daniel Öhman.

– Sedan 2006 har jag följt de internationella klimatförhandlingarna och har för Ekots räkning bevakat  FN:s stora klimattoppmöte på Bali, i Poznan och nu senast i Köpenhamn.

– Jag studerade vid journalisthögskolan i Sundsvall, men kommer från Hörby i Skåne. Jag har läst Global utveckling på Södertörns högskola, en naturvetenskaplig utbildning om klimatfrågan vid Högskolan i Kalmar och en nordisk journalistutbildning om Arktis. Sveriges Radio anordnade också en miljöutbildning vid Södertörns högskola i höstas som jag deltog i.

Hur kännes det att bli den nya specialreportern?

– Jag tycker att det är jätteroligt, spännande och ansvarsfullt. Det känns som att jag fått ett viktigt jobb. Jag kommer att informera om och granska extremt viktiga ämnen, tunga och svåra. Jag måste få säga att jag är glad att Sveriges Radio satsar på att ha specialkompetens inom särskilda områden. Det gör att SR kan göra nyheter på ett helt annat sätt eftersom specialkompetensen finns inom de områden man väljer att granska.

Hur kommer det sig att du granskar miljöfrågor?

– Mitt intresse för samhällsfrågor gjorde att jag fick upp ögonen för miljöfrågorna. Miljö påverkar många aspekter i samhället.

Hur firar du det här?

– Det har varit på gång ett tag. Men jag kanske måste fira det här igen. Det har varit mycket firande för min del. Först var det Grävs Guldspade för "Den danska grisindustrin" med Daniel Öhman.

– Men jag kommer nog att fira för att jag äntligen får mitt eget skrivbord. Det känns väldigt skönt och lyxigt att få ett eget rum. 

När börjar du?

-Jag börjar på mitt nya schema på torsdag. Klockan 8.30 är det morgonmöte med nyhetsgruppen på Ekot. 

Fler avsnitt
Fler videos