Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Anja Gatu

Anja Gatu, sportchef på Sydsvenskan, är utsänd till Sydafrika för att bevaka fotbolls-VM.(Foto: Lars Dareberg/Sydsvenskan)

Hur är det att bevaka fotbolls-VM, med tanke på storleken på evenemanget?
– Det är som att ha ett stort smörgåsbord utspritt över ett rätt stort land. Varje dag måste man välja en presskonferens – och man vet sällan vilka spelare som dyker upp så det är ofta med känslan av att inte vara säker på att ha valt rätt jag åker iväg någonstans många mil från Johannesburg. Då gäller det att ha bra idéer som håller oavsett vem som kommer till presskonferensen. Ofta skickar lagen fram sina avbytare och låter stjärnorna vara ifred. Bäst är Tyskland som är tydliga i förväg med vilka som kommer, och som nästan alltid skickar fram heta spelare i startelvan. De håller långa presskonferenser, uppemot en timme. Andra kan vara i tio minuter.
 
Kan du se på matcherna live eller är du hänvisad till presscentret och TV-bilder?
– Sedan jag kom har jag sett nästan alla matcher som gått i Johannesburg. Jag prioriterar förhandsmaterial framför matcher, därför åker jag inte iväg till Kapstaden bara för att se en match, utan lägger den dagen på att hitta sådant som mina läsare inte kan få därhemma. Själva fotbollen är faktiskt det enda de kan se nästan lika bra som jag. Vad de inte kan få är närvaron på presskonferenser och i landet.

Är du nöjd med hur Fifa ordnat för journalister att jobba?

– Jag har inte mycket att klaga på. Visst kan man alltid önska sig fler transporter, snabbare internet, varmare presstält och så vidare. Men på det stora hela funkar det bra. Det som stör mig är att det finns få arbetsplatser på läktarna, det är väldigt svårt att få ett bord och det är svårt för oss morgontidningar som måste lämna vid slutsignal. Att sitta med tjocka täckjackor, datorn i knäet, en vuvuzela i örat och skriva kan vara påfrestande. Och så är det dåligt utbud av vegetarisk mat.

Hur jobbar du för att få ut något mer än att gå på presskonferenser?

– Håller koll på vad utländska tidningar skriver, snackar med annat folk än spelare, försöker förmedla vad jag får för intryck av landet. Men resorna till presskonferenserna tar mycket tid, så än så länge har det inte blivit mycket tid över till annat.

Hur var festen med AIPS Media, det Internationella sportjournalistförbundet?
– Jag gick inte på den, jag tog tillfället i akt att få en tidig och lugn kväll istället.

Till sist. Vem tror du vinner VM?

– Jag tippade Spanien före VM men de har en väldigt tuff väg till guld. Just nu tror jag på Tyskland.

Fler avsnitt
Fler videos