Gå direkt till textinnehållet

Vallentuna Nya Tidning fälls för aprilskämt

Vallentuna Nya Tidning fejkade uttalande från SD-politiker om påskägg i syfte att skämta. Nu fälls tidningen av PON.

I en artikel som publicerades den 29 mars förra året under rubriken ”Slut med påskägg i den kommunala förvaltningen” fejkade Vallentuna Nya Tidning citat från en lokal SD politiker. Artikeln ska ha handlat om att spara pengar i kommunen genom att avskaffa allt som hade religiösa kopplingar i skolan, som till exempel specialmat i skolbespisningen.

I tidningen finns följande citat som påstås komma från SD politikern och tillika anmälaren:

”Det är klart att man i all kommunal verksamhet ska avstå från allt som på något sätt har religiösa kopplingar.” och ”Men jag ser inte påskägg som något som har med religion att göra. Det är en gammal svensk tradition som vi ska värna om.”

Annons Annons

Anmälaren anser att tidningen felaktigt har tillskrivit honom citat och åsikter och att han blivit väldigt illa berörd av artikeln.

Vallentuna Nya Tidnings chefredaktör förklarar artikeln som ett aprilskämt. Varje år publicerar tidningen en skämtartikel den vecka då första april infaller och där figurerar ofta en lokalpolitiker. Tidningen vill inte särbehandla SD och valde därför att skämta med SD-politikern den här gången.

Allmänhetens Pressombudsman, PO, anser att det inte är tillräckligt tydligt att artikeln är menad som ett skämt, vilket anmälaren också framhåller.

PO bedömer att kombinationen av ett påhittat uttalande som inte har förankrats hos anmälaren och det faktum att publiceringen inte skedde den första april som gör att Vallentuna Nya Tidning bör klandras för brott mot god publicistisk sed.

Pressens Opinionsnämnd, PON, går på POs linje och fäller Vallentuna Nya Tidning.

Fler avsnitt
Fler videos