Gå direkt till textinnehållet

Vakuum efter Weiss

Lars Weiss avhopp var inte helt oväntat. Men oönskat. Det säger några av de ömsom dystra, ömsom ilskna SVT-medarbetare Journalisten talade med i tisdags. Och styrelsens anseende är naggat i kanten.– De har förlorat mitt förtroende, säger Janne Josefsson som själv önskar Janne Scherman eller Göran Rosenberg som ny VD för SVT.

Lars Weiss avhopp var inte helt oväntat. Men oönskat. Det säger några av de ömsom dystra, ömsom ilskna SVT-medarbetare Journalisten talade med i tisdags. Och styrelsens anseende är naggat i kanten.

– De har förlorat mitt förtroende, säger Janne Josefsson som själv önskar Janne Scherman eller Göran Rosenberg som ny VD för SVT.

Den tilltänkte VDn Lars Weiss avhopp i måndags har naturligtvis varit det stora samtalsämnet på många av Sveriges Televisions reaktioner. På flera håll rapporteras om ”dagen-efter-stämning” och vakuum. Samtidigt finns en känsla av lättnad hos många.

Annons Annons

Samhällsreportern Janne Josefsson säger att Weiss avhopp var ”jävligt väntat”.

– Men samtidigt är jag kluven till det som hänt. Jag känner igen dramaturgin från andra mediedrev och tycker det känns jävligt läbbigt.

Vad är läbbigt, menar du?

– Inte att affären uppmärksammas av medierna, det ska naturligtvis ske. Men att själva mediehanteringen till sist blir det som fäller honom. Alltså inte det han har gjort, själva bolagsaffären, utan det faktum att affärerna blir omskrivna och kritiserade i medierna.

Även om Janne Josefsson alltså är kritisk till mycket av det kolleger gjort i Weiss-historien – bland annat att ganska få journalister själva brytt sig om att ta reda på vad huvudpersonen egentligen gjort – vill han inte säga att det bara var mediedrevet som fällde avgörandet. Där ligger ansvaret på Lars Weiss själv, menar han.

– Han hade till exempel kunnat masa sig hem och förklara sig. Att han stannade kvar i sitt slott eller vad det nu är i Frankrike öppnade för den här utvecklingen, att kritiken växte och till slut blev övermäktig.

Janne Josefsson hade själv sett fram emot Lars Weiss som chef, men menar att den förklaring han gett inte riktigt duger för att förtroendet ska vara helt återupprättat. Den mesta kritiken riktar han dock mot SVTs styrelse:

– Den har skött det här på ett katastrofalt sätt – redan från början när man gick med på karensåret. Jag har inget förtroende för styrelsen längre.

Går det att jobba vidare nu?

– Den här historien har öppnat för motståndarna mot public service, precis när vi hade behövt samla oss och diskutera SVTs roll och betydelse. I stället fick vi ett haveri. Nu hoppas jag på en snabb lösning av VD-frågan.

Producenten för Norra magasinet, Agneta Bernárdzon, säger att meningarna om själva beslutet är delade vid SVT i Luleå. Men att alla sörjer att det blev så här.

– Vi har väntat länge på en ny chef och mycket av det som planerats har utgått från hans tillträde. Nu är vi tillbaka på ruta ett och det känns som två bortkastade år.

Själv tycker hon att Lars Weiss fattat ett klokt beslut. Bolagsaffärerna är tveksamma, tycker hon, och det hade varit ohållbart med en sådan chef.

– Vi granskar ju själva ofta makthavare och det skulle kunna uppstå svåra situationer om vår egen chef ifrågasatts för tveksamma affärer. Vi kan inte ha några egna lik i garderoben.

Agneta Bernárdzon menar att styrelsen borde ha reagerat tidigare på alla varningstecken man fått.

– Det är ju inte bara för det här som Weiss kritiserats, säger hon och pekar på konkurrensklausulen med TV4, fallskärmsavtalet och skattemyndigheternas granskning av den tilltänkte VDn.

– Styrelsen borde dragit öronen åt sig tidigare. Framför allt har det tagit alldeles för lång tid, vilket har lett till överdrivna förväntningar på Lars Weiss.

Att medierna skulle ha något ansvar för utvecklingen, har hon däremot svårt att förstå. Tvärtom var det just journalister som grävde fram bolagsaffären, precis som sig bör, säger hon.

Styrelsen då?

– Den har som sagt skött VD-rekryteringen dåligt. Men viktigare än att kräva dess avgång är att den nu snabbt hittar en ny VD.

Önskekandidat?

– Vi har pratat om det och är nyfikna på Dramatenchefen Ingrid Dahlberg, säger Bernárdzon.

– Jag skulle vilja se Janne Scherman eller Göran Rosenberg som ny VD, säger Janne Josefsson.

Gösta Backlund, ställföreträdande nyhetschef på SVT i Malmö, säger att han har en ”viss fysisk distans” till händelserna. Men att han naturligtvis följer det som sker med spänning.

Han tycker att det är självklart och viktigt att medierna ska granska makthavare, även blivande TV-chefer. Han tycker inte att det är mediernas fel att Weiss avgår.

Vem kan du tänka dig som TV-chef?

– Förutsättningarna verkar förändras hela tiden, men i dag tisdag eftermiddag tycker jag att radiochefen Lisa Söderberg är ett bra namn.

Helena Stålnert, programledare på Aktuellt, tycker att Lars Weiss borde agerat annorlunda när drevet gick. Samtidigt tycker hon att det var helt riktigt att granska Weiss affärer och att man inte kan lasta journalisterna för hans avgång.

– Med den erfarenhet han själv har som journalist vet han att det är formulär 1A att träda fram, svara på frågor och vara tillgänglig. Genom att hålla sig undan förstärkte han mysticismen, säger hon.

Personligen önskar hon att han stannat kvar och inte lyssnat på de politiska övertoner som kom från regeringen närstående personer som centerledaren Daléus och socialdemokraternas partisekreterare Stjernkvist.

Påverkar Weiss avhopp den planerade organisationen med en stor central nyhetsdesk?

– Jag kommer just från ett informationsmöte där det framgått att cheferna, Ingvar Bengtsson och Sam Nilsson, kommer att driva igenom den trots medarbetarnas protester. En majoritet av oss på Aktuellt och Rapport är emot förslaget, som vi inte ens är tillfrågade om. Vi är väldigt förändringsvilliga, men vi tycker inte att det är rätt att starta en tredje nyhetskanal, SVT24, som ska bekostas av Aktuellt och Rapport.

Fler avsnitt
Fler videos