Gå direkt till textinnehållet

USA vill stoppa förtalsturism

USA har stiftat en lag som ska motverka den så kallade förtalsturismen, som innebär att personer från andra länder kan stämma journalister och författare enligt engelsk lag.

Syftet med den nya lagen är att stoppa praxisen att artister, affärsmän, politiker och stater stämma medier för förtal för artiklar som publicerats i USA men som också kan läsas i Storbritannien, antingen online eller i tryck.
Den brittiska förtalslagen tar inte hänsyn till om påståendena är sanna eller falska. Den som stäms måste bevisa sin oskuld och skadestånden har ingen övre gräns. De stämda måste också betala advokatarvoden även vid friande dom.

Den brittiska regeringen planerar en stor översyn av förtalslagarna i syfte att öka yttrandefriheten i medierna och minska förtalsturismen. Flera brittiska organisationer välkomnar den nya amerikanska lagen.
"Denna lag är ett tydligt budskap till den brittiska regeringen. När Storbritannien närmaste bundsförvant känner ett behov av att skapa nya lagar för att skydda sig från domstolar i London kan status quo kan inte fortsätta, säger John Kampfner, ordförande för Index on censorship, till pressgazette.co.uk.

Engelska PEN anser också att den engelska förtalslagen måste reformeras.
"Effekten av förtalsturismen är inte bara att böcker makuleras, den har också en oroande effekt på de som arbetar med välgörenhet, författare och aktivister över hela världen, säger PENs ordförande Jonathan Heawood.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos