Fotografen Jonas Lemberg (till vänster i bild) med sitt foto av Christer Pettersson och konstnären Markus Andersson (till höger) med sin målning. Upphovsrättsintrånget har nu avgjorts i tingsrätten. FOTO: Jonas Lemberg

Upphovsrättsintrång att måla av foto

13 juni, 2014

Konstnären Markus Andersson ska betala 20 000 kronor till fotografen Jonas Lemberg för att på fri hand ha målat av Lembergs fotografi av Christer Pettersson. Det är första gången som fotografiskyddet rörande bearbetning vid målning prövas i domstol sedan 1989.

Fotografen Jonas Lembergs klassiska foto av Christer Pettersson har använts i medier i många år. Konstnären Markus Andersson framställde 2006 en oljemålning benämnd ”Svenska syndabockar”, som föreställer Christer Pettersson tillsammans med en bock i bakgrunden.

Markus Andersson använde sig av Lembergs foto för att avbilda Christer Pettersson. Målningen ägs av en privatperson men på Markus Anderssons hemsida finns en bild på målningen samt möjlighet att beställa kopior i form av affischer.

Jonas Lemberg valde att stämma Andersson i tingsrätten för upphovsrättsintrång, och på fredagen kom Solna tingsrätts domslut, som ger Lemberg rätt.

”Enligt tingsrätten skulle upphovsrättslagstiftningen bli relativt tandlös om skyddet för ett verk skulle upphöra så snart verket i och för sig avbildas i ett annat konstverk men sätts i ett nytt sammanhang”, skriver Solna tingsrätt i domen.

Markus Andersson har medgivit att han använt fotot som förlaga när han målade ”Svenska syndabockar” men bestred att det handlat om en kopiering och anförde att han målade på fri hand. Tingsrätten har inte ifrågasatt att han målat på fri hand, men anser att det inte har betydelse, eftersom målningen utgör en direkt framställning av fotografiet under ”användande av annan teknik”.

Markus Andersson döms att betala 17 800 kronor i ersättning till Jonas Lemberg, samt dennes rättegångskostnader om 2 000 kronor.

Staffan Teste på Bildombudsmannen AB som drev målet i tingsrätten för Lembergs räkning är mycket nöjd med domen.

– En fotograf får nu äntligen i domstol också rätt gentemot en konstnär. Vi får se om det slutar här eller om det överklagas till hovrätten, säger Staffan Teste.

1989 förlorade en fotograf mot en konstnär i ett liknande fall i Högsta domstolen, men sedan dess har lagen ändrats.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Det omvända? mån, 2014-06-16 20:14
Gäller det omvända också? Om en fotograf fotar i ett galleri eller kanske något annat upphovsrätts-skyddat objekt och sedan publicerar/säjer fotot? Jag erkänner att jag har noll koll i detta fallet och inte är journalist. Är enbart nyfiken.
Inlagt av Johannes Nesser tis, 2014-06-17 08:45
Ja, att fota av en målning och sälja exemplar kan vara upphovsrättsintrång om man saknar upphovsmannens tillstånd och verket är skyddat.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies