UNT förlänger arbetstiden
Upsala Nya Tidning säger upp det lokala arbetstidsavtalet från den 1 april. Personalens halvdagsledigheter före röd dag försvinner.
Det fick medarbetarna veta i ett mejl som skickades ut två timmar innan företagets julfest den 15 december. Arbetstidsförlängningen görs för att ”möjliggöra en ytterligare satsning på redaktionellt material”. Samtidigt ska UNT från och med påsken 2017 komma ut som e-tidning årets samtliga dagar, för att stärka det digitala prenumerationserbjudandet. (Mot tidigare elva tidningsfria dagar.)
– Det är dålig stämning här, det kan jag säga. Många har reagerat på sättet som det här kommunicerades på. Man har inte samlat personalen och tagit det vid ett personalmöte, som den viktiga sak folk tycker att detta är. Utan man skickar ett mejl, säger journalistklubbens ordförande Karolina Tolstav (bilden) till Journalisten.
Hon pekar på att det lokala avtalet var det som de anställda fick behålla när arbetsgivaren ensidigt sade upp alla andra lokala avtal, 2011.
– Det är något vi har kunnat peka på de senaste åren och nästan marknadsföra UNT med: vi har det här i alla fall, utöver kollektivavtalet.
Vad säger klubben om argumentet att möjliggöra redaktionella satsningar?
– Så som det har fungerat har de lediga halvdagarna bara funnits i den mån produktionen tillåter. Ingen har rest sig upp från ett halvfärdigt jobb. Avdelningar som webben har aldrig kunnat gå tidigare, men har då fått komptimmar som nu också försvinner.
Tolstav konstaterar att den redaktionella satsning som presenterades samtidigt är en 365-dagars tidning.
– De halvdagar de drar in kommer inte att hjälpa svinmycket för att göra en tidning på juldag och annandag. Och vi vet hur svårt det är redan nu att få sammanhängande ledighet över helgerna vid jul, eftersom det är så många tidningar som måste produceras.
Hur skulle du sammanfatta dina medlemmars reaktioner?
– En enorm besvikelse. Varför drar de ner på resurserna för att sedan ta bort det allra sista vi hade? Och sedan lägga på ännu mer?
UNTs printchef Roger Berglund förklarar att tidningen vill satsa vidare på journalistiken för att säkra framtida läsning och intäkter.
– En del i detta är att ge ut vår e-tidning 365 dagar om året. Som en del för att möjliggöra detta har vi sagt upp det lokala avtalet om förkortad arbetstid på dag före storhelger, skriver han i ett mejl.
Medarbetare är besvikna över både förlängd arbetstid och sättet det kommunicerades på, enligt fackklubben. Din kommentar?
– Det är en fullt förståelig reaktion när den egna arbetstiden påverkas, framför allt i ett kort perspektiv. I ett längre perspektiv kanske uppfattningen kan bli en annan, att det är bra med en arbetsgivare som tror på och gör satsningar för den journalistiska affären.