Gå direkt till textinnehållet

Ungern kräver ursäkter från europeiska medier

”Följer samma spår som Kina”, enligt Reportrar utan gränser.

I en statlig ungersk kampanj uppmanas europeiska medier att be om ursäkt för att ha kritiserat landets undantagslagar, som i praktiken förvandlat Ungern till en diktatur.

Den ungerska ambassadören i Sverige Adrién Müller klagade i april på den ungerska regeringens hemsida om en ”chockerande uppvisning av ignorans inför Ungerns rätt till replik” när Dagens Nyheter vägrade publicera hennes brev om ”ansvarsfull journalistik”. Sydsvenskan publicerade ett liknande kritiskt inlägg av ambassadören på insändarplats med ett svar från tidningens politiska chefredaktör Heidi Avellan.

Liknande aktioner från företrädare för Ungern förekommer i andra europeiska länder, bland annat i Österrike och Schweiz där de ungerska ambassadörerna krävt att medierna ska be om ursäkt till Ungerns regering, det ungerska folket och till allmänheten. I Finland krävde en talesperson för den ungerska regeringen ursäkter av två finska Ungernexperter som i medier kritiserat premiärminister Viktor Orbáns agerande.

Annons Annons

– Efter snart tre år av attacker på svenska medier från den kinesiska ambassaden följer nu den ungerska ambassadören samma spår. Det visar tydligt vart pressfriheten i Ungern, ett av EUs medlemsländer, är på väg. Det är min förhoppning att svenska medier möter detta agerande på samma sätt som med Kina, med mer oberoende, kritisk och granskande journalistik, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige i en kommentar.

Reportrar utan gränsers ansvarige för EU och Balkan, Pavol Szalai, fördömer agerandet i ett uttalande:

”Efter att ha begränsat pressfrihet i Ungern, vill den ungerska regeringen tysta även utländska medier. Innehållet och tonen i de här brevens uppmaningar till ursäkter visar med all tydlighet att det rör sig om en oacceptabel kampanj för att skrämmas, och som i förlängningen kan påverka utländska redaktioner och deras korrespondenter i Ungern”, säger Pavol Szalai.

Undantagslagarna i Ungern upphävdes den 16 juni, men de åtgärder som vidtagits av regeringen för att bekämpa coronapandemin har haft en negativ påverkan på landets redan kraftigt försvagade oberoende medier, anser Reportrar utan gränser.

”Ingen redaktör eller journalist kan undgå effekterna av regimens skrämseltaktik. Vi är numer tvungna att ta hjälp av vår advokat långt mer än vanligt. I flera fall har fakta medvetet undanhållits för att försöka tvinga oss ut på grumligare vatten där regimen väntar på rätt tillfälle att slå till”, säger Gábor Horváth, utlandschef på tidningen Népszava, till Reportrar utan gränser.

Ungern rankas på plats 89 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos